Hlavní obsah

Zámky lásky už vadí i úřadům na Havaji. Hyzdí výhledy

Novinky, mšv

Zámečky na mostech či dalších místech jsou symbolem věčné lásky. Paříž si s nimi užila své, když se pod jejich tíhou začaly prohýbat historické mosty nad Seinou a nakonec je úřady nechaly odstranit. Se zámky lásky bojují ovšem i na Havaji, kde je milenci připevňovali na zábradlí a mosty nad kaňonem Waimea. I zde je úřady odstranily, hyzdily prý výhledy. Informoval o tom portál Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle správce Úřadu pro přírodní zdroje Curta Cottrella je připevňování zámků na mosty, ploty nebo veřejné konstrukce podobné jako odhazování odpadků a je mu ze zákona přikládána i stejná váha.

„Zámky urychlují rozklad kovů, což mnohdy vede k destabilizaci a oslabení bezpečnostních plotů v našich národních parcích,“ řekl Cottrell pro tamní list Garden Island. Dodal, že lidé musí respektovat přírodní ráz Havaje a nesmí ho ohrožovat.

Správní orgány se zavázaly, že zámky budou odstraňovat hned, jakmile na ně přijdou. Na ostrově Kauai, kde se kaňon nachází, místní obyvatelé podle Nalaniho Bruna z Úřadu ekonomického rozvoje dokazují vzájemnou lásku především respektováním přírody, a její zachování je pro ně absolutní prioritou.

V Paříži zámky lásky odstranily například z historického mostu Pont des Art už minulý rok, proti jejich umisťování radnice bojuje i v současnosti. V srpnu se rozhodla spustit kampaň, která by lidem vysvětlila, jak moc jsou zámky lásky pro historické konstrukce zničující. [celá zpráva]

V Novém Boru mají místo mostu srdce

I v České republice je trend zámků lásky živý, ačkoli se zatím nepotýká s takovými problémy jako v zahraničí. Na státní svátek se v Novém Boru odhalilo obří kovové srdce, na které mohou lidé své zámečky zavěšovat.

Bezmála dvoumetrový artefakt vytvářelo 11 řemeslníků skoro pět měsíců. Autorem projektu je Pavel Danys. „Říkal jsem si, že by to mohlo být něco, z čeho by se zámky nemusely z bezpečnostních důvodů odstřihávat jako z mostů,” uvedl pro ČTK.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zámkové srdce lásky, míru a štěstí bylo odhaleno na státní svátek 28. října.

Základem je konstrukce z pozinkované oceli ve tvaru srdce. Do ní je zasazeno 17 skleněných fragmentů, ústředním motivem je masivní skleněné srdce. Danys by chtěl podobnou konstrukci vyrobit i pro Prahu a také Českou Lípu, kde nápad vznikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám