Hlavní obsah

Neznámé zdravotní potíže dostaly celou posádku obřího airbusu do kolen

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní let aerolinek British Airways ze San Franciska do Londýna musel být odkloněn do kanadského Vancouveru. Důvod? Všichni tři piloti, 22 členů posádky a dva pasažéři začali mít během letu nespecifikované zdravotní potíže. Posádka tak vyhlásila zdravotní pohotovost a požádala o možnost přistání ve Vancouveru. Konkrétní podobu potíží však zatím halí mlha. Nespecifikovaly je aerolinky, lékaři zatím také mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Letoun British Airways krátce po nouzovém přistání obklopily vozy záchranné služby.

Článek

Aerolinky British Airways spustily vyšetřování mysteriózních zdravotních potíží, které přiměly jejich let BA286 přistát v Kanadě místo ve Velké Británii. Zdravotní komplikace neumožnily posádce po přerušení letu dále pokračovat a cestující tak byli ubytováni v hotelích po Vancouveru. Aerolinky se je pak snažily dostat do Londýna náhradními cestami.

Původní informace hovořily o tom, že se piloti, posádka a dva pasažéři na palubě Airbusu A380 pravděpodobně nadýchali výfukových plynů. Na letištní ploše pak na přílet letadla čekala vozidla záchranné služby, která lidi se zdravotními potížemi odvezla do nemocnice.

Někdo z cestujících tvrdil, že se výfukové zplodiny dostávaly do letadla a spustily bezpečnostní alarm. To však aerolinky osm hodin po incidentu odmítly. Uvedly jen, že příčina hromadných zdravotních potíží je ve fázi vyšetřování.

Žádné další letadlo prý obdobné potíže nemělo. K přistání se piloti rozhodli proto, že jim i celé posádce nebylo dobře. Aerolinky i lékaři však odmítli uvést, jaké symptomy zdravotní potíže měly.

Na kontrolu do nemocnice byli odvezeni všichni tři piloti a 22 členů posádky. Další dva pasažéři prý po přistání podstoupili nespecifikovanou kontrolu.

Místo Calgary do Vancouveru

Pětatřicetiletý pasažér Steve Lowy si po letu stěžoval na nedostatek informací ohledně důvodu přistání ve Vancouveru.

„Řekli nám, že jde o potenciální technickou závadu a že se členové posádky necítí dobře. Letadlo mělo přistát původně v Calgary, ale vzhledem k jeho velikosti bylo nakonec odkloněno do Vancouveru. Navzdory nejistotě zůstali pasažéři klidní, zachovali jsme se velmi britsky. Přemýšleli jsme, co se stalo, zda nemají třeba otravu jídlem. Chtěli jsme vědět víc, ale dost možná ani posádka netušila, co se to vlastně děje,” uvedl.

Lowy, který seděl ve vrchním patře stroje, dodal, že v letadle neviděl kouř ani nic nestandardního necítil. Pouze uvedl, že po zmínění technické závady začali lidé trochu kašlat. Dodal, že by však bylo každopádně příjemné alespoň zpětně zjistit, co se vlastně stalo. I kvůli tomu, že po přistání na palubu vstoupili hasiči s respirátory.

Reklama

Výběr článků

Načítám