Hlavní obsah

Mořeplavci chtějí překonat Pacifik na rákosové lodi

Novinky, mšv

Dokázat, že dávní mořeplavci byli schopni překonávat oceány, chce převážně bolivijská expedice. Na člunu vyrobeném pouze z rákosu se hodlá vydat z Jižní Ameriky do Austrálie. Průzkumník Phil Buck z USA už dvě podobné výpravy vedl a nyní bude kapitánem korábu Viracocha III, který se na svou půlroční cestu vydá v únoru příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Expedice se chystá přeplout Pacifik na rákosovém člunuVideo: Reuters

 
Článek

Koráb staví v bolivijském hlavním městě La Paz kmen Aymara, žijící běžně v oblasti andského jezera Titicaca. Použitý materiál i technologii totiž domorodci využívají už celá staletí. Cílem expedice je tedy ukázat, že už v dávné minulosti byli lidé schopni podniknout takto dlouhé a náročné mořeplavby.

V historickém duchu se ponese celá cesta. Posádka bude mít vodu v bambusových nádobách a jedinou potravou budou brambory, quinoa a ulovené ryby. Na rozdíl od někdejších mořeplavců budou ovšem posílat fotky a novinky na sociální sítě a budou muset být také vybaveni moderní navigací s GPS, jak udávají mezinárodní námořní zákony.

Budou i zastávky

Na cestě si posádka samozřejmě bude dělat zastávky. První je naplánovaná asi po 60 dnech plavby na polynéském ostrově Mangareva. „Důvodem, proč se zastavíme zrovna tam je, že se jedná o nejbližší místo od Jižní Ameriky. Navíc jsme slyšeli o legendě, která říká, že na ostrov kdysi dávno doplul incký král a poté se vrátil zpět. Chceme zkusit, zda to bylo opravdu možné,“ řekl pro Reuters Buck.

Z ostrova bude koráb pokračovat na Tahiti, Fidži a nakonec do Sydney, celá cesta zabere zhruba 10 000 námořních mil, což je zhruba 18 530 klasických kilometrů.

Jeden ze stavitelů kmene Aymara, Gregorio Caceres, tvrdí, že loď nebude mít s překonáním oceánu žádné potíže. „Když jsme postavili první rákosovou loď, byla dost malá. Tato je mnohem větší, protože musí více odolat vlnám, aby vůbec dosáhla svého cíle,“ tvrdí Caceres.

Expedice je inspirovaná cestou norského průzkumníka a spisovatele Thora Heyerdahla, který přeplul Pacifik na palubě korábu Kon-Tiki. Podle události byl také natočen film z roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám