Hlavní obsah

Prokletí bohyně Pele prý ničí životy lidí po celém světě

Novinky, jky

Nejrůznější kletby a prokletí bere mnoho lidí obvykle s velkou rezervou. Na světě se však obvykle nesetkáte s tolika příběhy, které by nějaké z nich potvrzovaly. Pokud jde o prokletí havajské bohyně ohně Pele, hlavním svědkem v této kauze není nikdo jiný než... tamější pošta.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si ze svých toulek často přivezou suvenýry z přírody. Pele je ale proti...

Článek

Je to balíček, který jistě nebudete pojišťovat a u kterého nějakou tu korunu na poštovném zaplatíte. I tak však stovky lidí ročně odesílají balíčky plné kusů nasbíraných kamínků, zatvrdlé lávy či písku zpět na Havaj, do míst, kde je nasbírali.

Co si budeme povídat – prokletí bohyně Pele je silnější hrací kartou než jakákoli nařízení a zákazy. Zatímco z mnoha míst světa lidé pašují všechny suvenýry, které se jim podaří do zavazadel či kapes schovat, na Havaj je sami ještě rádi vracejí.

Foto: Profimedia.cz

Vulkanicky aktivní havajský Big Island

Za sopkami se na Havaji létá na ostrov známý jako Big Island. Svou rozlohou je z havajských ostrovů doopravdy největší. Sopky Mauna Loa a Mauna Kea zde šplhají do více než čtyř kilometrů a turisté, kteří si rádi odvážejí nejrůznější kamínky jako suvenýr, tu mají skutečný ráj. Jenže pošta v hlavním městě ostrova Hilo o tom ví své.

Odvážejí bohyni děti

Tzv. prokletí Pele přiměje turisty poslat zpět zakázané suvenýry do země poštou, nebo je dokonce přivézt zpět osobně. Důvodem však nejsou výčitky z nelegálního počínání, ale pocit dotyčné osoby, že ji dost možná stihlo prokletí. To má totiž zasáhnout právě ty osoby, které z ostrovů odstraní jakékoli nerostné bohatství.

Kletba nese označení po havajské bohyni ohně, která podle staré legendy trestá všechny zloděje tím, že je postihne obrovská smůla. Pele totiž má vnímat veškeré kameny, zejména pak ty vulkanické, jako své děti.

Foto: Profimedia.cz

Bohyně Pele se těší u místních velké úctě - běžně jí nechávají u vulkanicky aktivních míst čerstvé květy a drobné dary.

Zaměstnankyně národního parku Havajské vulkány Jessica Ferracanová tuto kletbu označuje za pouhý mýtus, ale dodává, že odvážení veškerých nerostů pryč z Havaje je nelegální. Ač by bylo v zájmu zachování národního parku tento mýtus udržovat, Ferracanová říká, že jde o něco podobného, jako je černá kočka přecházející přes silnici či rozbité zrcadlo.

Smůla obrovských rozměrů

Jenže balíčky chodí. A stále ve větším množství. Ve skutečnosti dokonce existuje internetová stránka, která lidem poskytuje přesnou adresu, kam mají své již nechtěné suvenýry posílat, a slibuje jejich návrat přesně na to místo, ze kterého byly odcizeny. Pokud si to turista samozřejmě pamatuje...

Foto: Profimedia.cz

Lávová pole na Big Islandu lákají k hledání hezkých nerostných suvenýrů. Není to však bez rizik...

Pravda je, že v návštěvnickém centru můžete najít mnoho dopisů bezradných lidí, kteří se rozhodli kameny či písek z ostrova vrátit, protože se jim začaly dít zlé věci. A nešlo o žádné drobnosti. Přišli o práci, pošli jim domácí mazlíčci, shořely jim domy, jejich partnery zasáhla zlá choroba a rozpadla se jim manželství.

Deník Huffington Post v nedávné době vystopoval jednu takovou nešťastnici - Karen Wadeovou z Washingtonu. I ta si přivezla nějaké ty nedovolené upomínkové předměty z Havaje. Tvrdí, že po návratu přišla o dva své milované mazlíčky, rozvedla se s manželem a musela opustit svůj domov. Silně věří, že v tom prokletí sehrálo bohyně Pele svou významnou roli...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám