Hlavní obsah

Šéf srílanského turismu: Podvody na turisty? Jsou u nás i u vás, jsou všude

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov s rozlohou jen o něco menší, než má Česká republika, je u Čechů v posledních třech letech velmi populární. A netřeba si nalhávat, že hlavním důvodem nejsou poměrně příznivé ceny pro klienty cestovních kanceláří i nezávislé cestovatele. Mnozí se však ze Srí Lanky vrací zklamaní. Proč? Na to jsme se zeptali šéfa tamější asociace turistických kanceláří Devindreho Senarathneho.

Foto: Novinky

Devindre Senarathne

Článek

Vaše země zažívá v posledních třech letech turistický boom. Nárůst počtu turistů je obrovský. Je na to Srí Lanka připravená?

Máte pravdu, že čísla rostou dramaticky. Ještě v roce 2009 se počet turistů pohyboval pod půl miliónem a v roce 2015 jsme se dostali na nějaké dva milióny. Všechno jde hodně rychle, ale snažíme se vše zvládat za pochodu. Trh s realitami se také hodně zvednul.

Není to jen taková bublina? Nebojíte se, že vám pak bude v zemi stát velké množství prázdných hotelů?

Toho bych se nebál. V některých destinacích zvládáme jen stěží pokrývat poptávku. Turisté si uvědomují, že je v zemi už bezpečno, a proto věřím, že budou čísla i nadále růst. Navíc začali cestovat Číňané - jde o nejrychleji rostoucí trh. Ať pojedete po světě kamkoliv, narazíte tam teď na velké množství Číňanů.

Foto: Profimedia.cz

Na Srí Lance narazíte na mnoho neskutečných staveb - třeba jako ve městě Anurádhapura

To máte pravdu. Země jako Norsko či Švýcarsko by mohly v posledních letech povídat...

A teď se podržte - teprve nedávno jsem se dozvěděl, že jen zhruba šest procent Číňanů disponuje cestovním pasem. Dovedete si představit, co se stane, až se toto číslo zvýší? Třeba jen o několik procent?

Umím - incomingový turismus mnoha zemí půjde nahoru, ale budou se muset rychle přizpůsobit hodně specifické klientele. Proč by měli turisté jet právě k vám a ne jinam?

Konkurence je jistě veliká, ale když se podíváte na satelitní mapu Srí Lanky, uvidíte jen zelenou barvu. Obrovské množství zeleně, mnoho řek a skvělé moře - takovou kombinaci zase všude na světě nenajdete.

Nemůžete ale jistě spoléhat jen na přírodu...

To jistě ne. Zakládáme si na tom, že nejsme jen země, kam si lidé přijedou lehnout k přímořskému rezortu a do svého odletu se nikam jinam nepodívají. U nás jednoduše musíte opustit hotel a vidět kus země. Ač může být historie 20. století do značné míry temná, ta vzdálenější je úchvatná. A když přijdete k některému z nejstarších chrámů v naší zemi, rozhodně nebudete mít pocit, že jste v 21. století, ale doslova se přesunete do minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Pláže jsou velkým lákadlem Srí Lanky...

A co jídlo?

To je kapitola sama pro sebe. Kari s rýží prostě musíte ochutnat. My jsme lidé milující koření. Skořice je srílanské koření. Naše kuchyně stojí na kardamomu, muškátovém oříšku, hřebíčku a dalších kořeních. Naše kari nechutná jako to z Indie. Je voňavější a nápaditější, co do obsahu zeleniny. To prostě musíte ochutnat, sebelepším popisem ho neochutnáte...

Hodně mých známých, kteří se v nedávné době vrátili ze Srí Lanky, si stěžovali na to, že se z nich všichni snažili dostat peníze, říkali si o nesmyslné částky a vůbec se je snažili sedřít z kůže...

To je mi líto. Ale ruku na srdce, tohle je všude - ať jste v rozvojové či civilizované západní zemi. Když jsem u vás v Praze den před naším setkáním sednul do taxíku a ujel tříkilometrovou trasu, řidič si řekl o více než 300 korun. Naštěstí jsem na to už byl připravený a věděl jsem, že se tohle u vás děje. Beru to s úsměvem, každá země má něco...

Reklama

Výběr článků

Načítám