Hlavní obsah

Kam za podzimní romantikou? Do Brugg, Toulouse či Šoproně

Novinky, mšv, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listí na stromech se pomalu začíná zahalovat do barev podzimu. Chladné a sychravé počasí sice nejvíce láká k sezení doma pod dekou, ale na druhou stranu existují destinace, kterým současné roční období vyloženě sluší. Pokud tedy přemýšlíte, zda někam vyrazit, můžete se nechat inspirovat následujícími šesti evropskými městy, kterým podzim na jejich kráse jen dodává.

Foto: Profimedia.cz

Která města jsou na podzim ještě krásnější? Ilustrační foto

Článek
Edinburgh, Velká Británie

Jednou z nejbarevnějších podzimních destinací je bezesporu Velká Británie, typická pro své malebné kopce. Na návštěvu láká mimo jiné hlavní město Skotska, kde se snoubí historie a krása okolní krajiny.

Dominantou je známý Edinburský hrad, turisté mohou navštívit i Královskou botanickou zahradu. Ceny ubytování v říjnu navíc oproti září klesly o více než 17 procent, jak vyplývá z průzkumu hotelového vyhledávače Trivago. Průměrná cena za dvoulůžkový pokoj se pohybuje kolem 3477 korun za noc.

Foto: Profimedia.cz

Podzimní barvy skotské metropoli sluší.

Bruggy, Belgie

Jedním z belgických skvostů je kouzelné město Bruggy. Krásné je sice celoročně, podzimní barvy mu ovšem dodávají neopakovatelnou atmosféru. Návštěvníci se mohou vydat na průzkum středověkých budov nebo na projížďku po romantických kanálech.

Kromě toho na turisty v Bruggách čeká skvělá gastronomie nebo unikátní pivovod, který vede pod dlážděným centrem. Destinace nepatří mezi ty nejlevnější, ale při troše štěstí a detailnějším plánování se i sem můžete vydat, aniž by vaše peněženka utrpěla šok.

Foto: Profimedia.cz

Bruggy lákají romantickými kanály.

Lisabon, Portugalsko

Za poněkud teplejším a příjemnějším počasím, než zrovna panuje, můžete vyrazit do portugalského hlavního města Lisabon. Průměrná teplota se v říjnu pohybuje kolem 18 stupňů. Líné podzimní odpoledne můžete trávit touláním se po úzkých uličkách nebo pozorováním slunce nad oceánem.

Město je plné pozoruhodných památek, zajímavostí je jistě i typická žlutobílá tramvaj, která historickými ulicemi stoupá. Portugalsko je také velkým producentem vína, které si v Lisabonu můžete dopřát.

Foto: Profimedia.cz

Průměrné teploty v říjnu se drží kolem osmnácti stupňů

Barcelona, Španělsko

Katalánská perla nabízí na podzim vedle menšího počtu turistů také sympatické počasí. Přitahuje nejen jedinečnou a příjemnou atmosférou, ale také památkami, kterým vévodí především katedrála Sagrada Família architekta Antonia Gaudího.

Velmi lákává je i gastronomická scéna, která nabízí katalánské speciality včetně španělské klasiky paella. Typickou pochutinou je moučník crema catalana, což je v podstatě obdoba francouzského dezertu crème brûlée.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona láká i na lokální gastronomickou scénu.

Toulouse, Francie

Nepříliš profláknuté město Toulouse v sobě na podzim snoubí nefalšovanou romantiku. Spojuje krásy tradiční francouzské architektury s elegantními mosty a kanály podobně jako belgické Bruggy.

Metropole regionu Okcitánie láká na množství památek, nachází se navíc jen zhruba 150 kilometrů od Středozemního moře. S ním ho spojuje umělý kanál du Midi, který navazuje na řeku Garonnu.

Foto: Profimedia.cz

Kanál du Midi spojuje řeku Garonnu se Středozemním mořem.

Šoproň, Maďarsko

Západní Zadunají sousedící s Rakouskem je klidná oblast ležící, jak už název mírně napovídá, na západě Maďarska. Šedesátitisícové město Šoproň, které se zde ukrývá, je rájem turistů, kteří nemají rádi ruch velkoměst a preferují klid maloměsta, avšak mají rádi komfort kvalitních služeb.

Představte si takový Český Krumlov, který někdo přenesl do Maďarska. Toto přirovnání se více než nabízí nejen kvůli věžičce zdobící město. Ne nadarmo jde o jedno z nejromantičtějších měst celého Maďarska, které ani na podzim neztrácí nic ze své krásy. Místní vinobraní pak na kráse možná naopak jen přidávají.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Šoproň

Reklama

Výběr článků

Načítám