Hlavní obsah

Základy rotundy sv. Václava budou přístupné jen při zvláštních příležitostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen vzácně budou veřejnosti přístupné základy rotundy sv. Václava na pražské Malé Straně. Památku z 11. století se podařilo zachránit díky podpoře stovek dárců z celé České republiky a financování z evropských zdrojů. Románská stavba objevená v roce 2004 při rekonstrukci v areálu budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK byla považována za ztracenou.

Ztracená rotunda sv. Václava na Malé StraněVideo: Novinky

 
Článek

„V současné době se dohadujeme se zástupci památkového ústavu, kolik tisícovek návštěvníků rotunda snese. Památka potřebuje své specifické mikroklima a dá se odhadovat, že dokáže pojmout maximálně tři až pět tisíc lidí ročně. Zatím víme, že bude určitě otevřeno příští rok na Muzejní noc a svátky svatého Václava. O otevření v dalších významných dnech v tuto chvíli jednáme,” řekl při prezentaci rotundy proděkan pro propagaci MFF UK Martin Vlach.

Rekonstrukce rotundy sv. Václava trvala přes dva roky a stála před deset miliónů korun. Evropské finance pokryly 80 procent potřebné částky. Zbývající 2,4 miliónu korun se podařilo shromáždit od různých soukromých i firemních dárců. „Velmi nás překvapil živý zájem veřejnosti o tento projekt. V praxi to, alespoň podle mého názoru, dokazuje, že občané mají upřímný zájem o vlastní kořeny a identitu,” poznamenal Vlach.

Unikátní nálezy

Díky archeologickému výzkumu se podařilo objevit desítky významných artefaktů a pozůstatků ještě starších staveb. Rotunda sv. Václava je pravděpodobně spojena s korunovací prvního českého krále Vratislava I. Nález zbytků původní románské podlahy uvedl rotundu sv. Václava mezi čelné památky románského umění v Čechách.

Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů složených do pěti řad, což představuje necelých pět procent celkové plochy podlahy. Dlaždice náleží k nejstaršímu typu českých středověkých terakotových podlah. Nazývá se vyšehradská podle podobného nálezu v bazilice sv. Vavřince na Vyšehradě.

V části rekonstruované památky se nachází také replika dlažby. Překvapením pro archeology byl nález části pískovcového oblouku okna staršího než rotunda samotná. Součástí expozice je také kruh z opracovaných kamenů, který mohl být základem ještě starší stavby. Ta už by se datovala zhruba do doby úmrtí sv. Václava kolem roku 935.

Archeologové z naleziště vyzdvihli mimo jiné 13 888 zlomků keramiky, zhruba 18 000 zlomků zvířecích kostí a 713 kusů strusky o celkové hmotnosti bezmála 24 kilogramů.

Virtuální prohlídka

Prohlédnout si rotundu alespoň virtuálně mohou zájemci zde. Na odkazu naleznou 360stupňové snímky vstupu, detaily keramické podlahy a nahlédnou i pod ni.

Veřejnost bude o termínech otevření informována na serveru www.matfyz.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám