Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na čokoládový festival či za chutěmi Švýcarska

Novinky, mšv

Podzim a pomalu se vkrádající zima je obdobím, kdy nejvíce potěší především plné žaludky. Tento víkend se můžete vypravit hned na několik gastronomických akcí. V Praze se koná 1. ročník festivalu zaměřeného na Švýcarskou kuchyni, do Chebu se vypravte na slavnost zasvěcenou podzimu a do Tábora zase na akci, která se bude věnovat čokoládě.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Tábora na festival čokolády. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival švýcarského jídla

Až do neděle probíhá v Praze 1. ročník festivalu zaměřeného na švýcarskou gastronomii. Zapojilo se do něj deset pražských restaurací a kaváren, které do nabídky zařadily lokální speciality. Akce vrcholí sobotními farmářskými trhy na Náplavce, kde si budou moci návštěvníci dopřát sýry, čokoládu, víno či fondue. Atmosféru dokreslí hráči na alpské rohy. Kompletní informace najdete zde.

Husí hody

V sobotu ožije kromě Náplavky na Rašínově nábřeží i Smíchovská část. Uskuteční se na ní staročeské husí hody a oslavy jablečného cideru. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější speciality, ať už husí játra, paštiky, burgery nebo kaldoun. Nebude však chybět ani ukázka výroby moštu nebo stánky s jablečnými štrúdly a zavařeninami. Více zde.

Nedožité osmdesátiny

Pražský palác Lucerna bude v sobotu hostit vernisáž výstavy k nedožitým osmdesátinám Václava Havla. Pod názvem Hele, Havel! se skrývá přes 1300 amatérských snímků. Po vernisáži zaplní pódia desítky kapel, ve stejném čase jsou připraveny také filmové projekce a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Barvy podzimu

Pokud vás zajímají rostliny, vypravte se v sobotu do Dendrologické zahrady v Průhonicích, kde v 11:00 hodin začíná komentovaná exkurze. Seznámíte se na ní s rody a druhy stromů, které jsou na podzim nejvíce atraktivní. Dozvíte se také možnosti jejich použití v zahradní tvorbě. Cena vstupného je 100 korun. Více zde.

Řemeslný jarmark

Tradiční řemeslný jarmark se uskuteční už v sobotu v Lysé nad Labem. Sedmý ročník nabídne stánky s ručně vyrobenými předměty, návštěvníci si výrobu budou moci sami vyzkoušet. Součástí trhu budou také ukázky staročeských řemesel či výtvarných technik. Akci doprovodí hudební program a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Čokoládový festival

O víkendu bude Tábor hostit festival sladké (mnohdy i hořké) pochoutky. Řeč je o čokoládě. Akce se letos uskuteční v prostorách hotelu Palcát, Muzea čokolády a marcipánu a v dalších částech historického centra. Kromě módní přehlídky čokoládových doplňků se můžete těšit na živé vaření za účasti kuchařů a cukrářů, a také na mnoho přednášek. Na dámy čeká také masážní křeslo s čokoládovou masáží obličeje nebo dlaní a se svým doprovodem mohou absolvovat degustaci vín a čokolády. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Cyklovyjížďka Brdy

Vypravte se v sobotu na 5. ročník cyklistické vyjížďky brdskou krajinou. Letos jsou již tradičně přichystané trasy o délce 10 až 70 kilometrů. Zdolat je kromě kola můžete také pěšky. V průběhu sportovně laděného odpoledne bude probíhat také doprovodný program. Přijeďte se provětrat. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Podzimní slavnost

Vypravte se v sobotu do Chebu na tradiční podzimní slavnost. Po celý den se můžete těšit na prezentaci podzimní sklizně, ale hlavně na ochutnávky a prodej kulinářských specialit, nápojů nebo na soutěž o nejchutnější štrúdl. Akce se uskuteční na nádvoří Muzea Cheb. Více informací zde.

Ústecký kraj

Uhelné safari

Vydejte se na cestu uhelným Mosteckem a přesvědčte se, že i zdejší krajina může být okouzlující. Na exkurzi se dozvíte spoustu informací o starém Mostě, stěhování kostela a další zajímavosti, cesta bude pokračovat k uhelným velkolomům nebo ke krytům z 2. světové války. Sraz je v neděli u Štábu Rico v Litvínově. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Varhanní koncert

Podzimní festival Bachův varhanní podzim, který putuje napříč republikou, se v sobotu představí také v Jablonci nad Nisou. Od 19:30 se v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova uskuteční varhanní koncert Kateřiny Chrobokové, která představí například slavnou Toccatu d moll a další skladby Johanna Sebastiana Bacha. Kompletní program zde.

Královéhradecký kraj

Prohlídka kláštera

V sobotu proběhnou mimořádné prohlídky broumovského kláštera. Návštěvníci se dostanou do míst, která nejsou běžně přístupná a celý areál projdou doslova od sklepa po půdu. Ve sklepních prostorách uvidí i skálu, na které celý klášter stojí, v podkroví zase unikátní fresky. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Pivní putování

Litomyšlské pivo slaví už třetí rok existence. Přijeďte to s ním v sobotu oslavit. Čeká vás tradiční putování po městských hospůdkách, připraveny jsou pivní pasy a pro nejaktivnější pivní turisty odměny. Kromě toho si budete moci dopřát také gurmánské zážitky a ochutnat speciální menu vytvořené jen pro tento den. Více informací najdete zde.

Vysočina

Císařské posvícení

Letošní ročník tradičního Císařského posvícení v Moravských Budějovicích se ponese ve znamení piva. Uplynulo totiž 615 let od doby, kdy město dostalo právo na jeho vaření a šenkování. V sobotu vás čekají trhy, průvod městem nebo mimořádně otevřené Muzeum řemesel se vstupem zdarma. Hlavní program začne v půl třetí. V neděli bude akce zakončena ranní a dopolední mší v kostele. Program zde.

Jihomoravský kraj

Festival živé stravy

Sobota v Brně bude ve znamení vegetariánské a raw stravy. Akce ovšem není určená pouze vyznavačům tohoto životního stylu, můžete se třeba nechat inspirovat. Návštěvníci budou moci ochutnat nepřeberné množství dobrot nebo se zúčastnit různých workshopů a přednášek. Součástí bude pravidelný trh FoodPark. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Noční běh

V sobotu se v Olomouci uskuteční další díl běžeckého seriálu Night Run. Závodníci si mohou vybrat ze dvou tratí, buď delší desetikilometrové, či kratší pětikilometrové. Připraveno je i několik novinek, vylepšené zázemí a také světelné efekty v rámci startovací brány či hlavního pódia. Více zde.

Zlínský kraj

Vyuzená slavnost

O víkendu se bude v Rekreačním středisku Královec ve Valašských Kloboucích udit o sto šest. A nejen maso, ale také sýry a ryby. V sobotu se bude udit celý den, k tomu ochutnávat a besedovat. Neděle už bude patřit pouze ochutnávání, je tedy na vás, zda se chcete zúčastnit obou dnů nebo jen jednoho. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Závod pro kostní dřeň

Přijďte si zaběhat a zároveň pomoci dobré věci. Třetí ročník charitativního závodu proběhne o víkendu, jedná se o čtyřiadvacetihodinový závod a turistický výstup k soše Radegasta. Akce se koná na podporu dárcovství kostní dřeně a na pomoc nemocným leukémií. Startuje se v sobotu od chaty Koksař v Trojanovicích. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám