Hlavní obsah

Nepromeškejte šanci zažít pravé kambodžské království

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete poznat nové Thajsko? Takové, které není zaplněno turisty a nabízí opravdu skvělé cestovatelské zážitky? Vydejte se do Kambodže. Čekají vás divoké pralesy se starověkými stavbami a buddhistickými chrámy, národní parky i křišťálově čisté moře s korálovými útesy v doprovodu bílých pláží, kde můžete strávit klasickou exotickou dovolenou.

Foto: Shutterstock

Pláž na ostrově Koh Rong

Článek

Kambodža je příjemně levná a oproti okolním asijským zemím není tolik komerční. Je ale jen otázka času, než se zde začnou stavět luxusní hotelové resorty. Kdo chce vidět původní ráz země i okolních ostrůvků, neměl by proto svou cestu odkládat.

Kambodžu, království ležící v jihovýchodní Asii, si mnozí spojí především s nejkrutějším politickým režimem v novodobých dějinách, který v zemi pod vedením Rudých Khmerů panoval mezi lety 1975 až 1979. Celková situace v Kambodži se po tomto otřesném zážitku stabilizovala a země se díky své historii a památkám stává stále oblíbenějším cílem zahraničních turistů. Velká výhoda je, že díky několikaleté izolaci nebyla tolik zasažena vlnou turismu. Hotelové komplexy na každém kroku zde nehledejte. Nalézt můžete kvalitní romantické hotýlky uprostřed panenské přírody, ale i na 440 kilometrů dlouhém pobřeží s bílými plážemi.

Foto: Shutterstock

Kambodža ještě nedávno platila za typicky batůžkářskou destinaci, kam přijížděli zejména individuální cestovatelé na vlastní pěst. Vzhledem k velkému potenciálu země jakožto ideální prázdninové destinace začaly dovolenou do těchto míst zprostředkovávat i cestovní kanceláře. Do hotelů vás tak pohodlně přepraví domluvené transfery a po zemi můžete cestovat se schopným průvodcem. Mnoho turistů se ale zdržuje převážně v turistických oblastech a opravdovou tvář země nepozná. Přesto doporučujeme pobyt na jižním pobřeží spojit alespoň s výletem do Siam Reapu do chrámového komplexu Angkor Vat.

Foto: Shutterstock

Sochy, chrám Bayon

Kudy do Kambodže?

Země sousedí s Thajskem, Laosem a Vietnamem a patří mezi nejchudší v regionu. A s tím musíte během dovolené počítat. Rozvoj infrastruktury postupuje velmi pomalu, v odlehlých částech nemusí být ani asfaltové silnice. Služby ve větších městech a v turistických oblastech jsou však na dobré úrovni, protože turismus hraje významnou roli v ekonomice země. Do Kambodže můžete z Prahy nejpohodlněji cestovat letecky přes Bangkok. Odtud létají lety do Phnompenhu, hlavního města, nebo do Siam Reapu, nejrychleji se rozvíjejícího města Kambodže, které je branou do Angkoru.

Turisté, které láká dovolená na kambodžském pobřeží, létají pak především do Sihankvouille. Mezi těmito městy se nachází i relativně dobře fungující silniční síť. Veřejná doprava v zemi je poměrně přeplněná, v turistických oblastech si můžete zapůjčit moped, což je nejběžnější dopravní prostředek místních. Nezapomeňte si ale sjednat i kvalitní cestovní pojištění, případně se i pojistit při zapůjčení dopravních prostředků. Při nedodržení pojistných podmínek se stává, že pojišťovny v případě nehody neplatí škody a léčení. Nenechávejte jim ale jako zástavu svůj pas. Po příletu si nezapomeňte přeřídit hodinky o sedm hodin dopředu.

Foto: Shutterstock

Phnompenh

Pro návštěvu Kambodže je třeba mít cestovní pas s platností minimálně šest měsíců ode dne vstupu do země a vízum, které lze vyřídit po příletu na letišti nebo elektronicky přes internet. Za vízum zaplatíte 37 dolarů (7 dolarů je manipulační poplatek). Platit můžete místní měnou kambodžský riel nebo americkými dolary. S těmi bez problémů vystačíte ve všech rušných turistických oblastech. Úředním jazykem je khmerština, ale domluvíte se anglicky nebo francouzsky. Vzhledem k tomu, že země byla řadu let kolonizována Francouzi, ve městech dodnes najdete i francouzské nápisy.

Vyhněte se dešťům

Nejvhodnější dobou pro dovolenou v Kambodži je období od listopadu do května, přičemž nejlépe se vzhledem k počasí jeví přelom kalendářního roku, kdy se teploty pohybují okolo 30 stupňů a není zde takové vlhko. Během období monzunů (přibližně od června do října) dochází v okolí řeky Mekong a sladkovodního jezera Tonlé Sap k pravidelným záplavám a mnohé cesty a silnice jsou nesjízdné. Kambodžu můžete ale navštívit i v létě – prší totiž převážně pouze v noci.

Foto: Shutterstock

Královský paláv v Phnompenh

Co v Kambodži neminout?

V provincii Siem Reap se nachází Angor Wat, nejrozlehlejší náboženský komplex na světě, vybudovaný ve 12. století, za kterým si alespoň na chvíli odskočí i turisté z Thajska. Tento symbol celé země by tak na seznamu výletů neměl chybět. V oblasti Angkor pak naleznete i další chrámy, z nichž nejznámější jsou Bayon s vytesanými tajemnými tvářemi, Banteay Srey nebo Banteay Samre.

Foto: Shutterstock

Angkor Wat

Doporučujeme návštěvu města Sihanoukville – oblíbeného místa francouzské smetánky 20. a 30. let. Za návštěvu stojí chrám Wat Krom. Pokud chcete vidět poklidný život místních na pobřeží, rybářské domky na kůlech, vydejte se dál za město nebo k jezeru Tonlé Sap. Stará rybářská loď vás doveze na krásné opuštěné pláže na opičím ostrově Koh Rong.

Dlouhatánské pláže s jemným pískem a s průzračnou vodou vybízejí k vodním sportům. Občasné vlny ovšem místy ztěžují šnorchlování, zato ale vytvářejí perfektní podmínky pro surfování. A to zejména na Serendipity Beach, O Chheu Teal Beach, Independence a Victory Beach. V hlavním městě Phnompenhu najdete nesčetné množství buddhistických chrámů, pagod a rušný asijský život vůbec. Při návštěvě chrámů nezapomínejte na vhodné oblečení. V tílku a sukni vás tam s největší pravděpodobností nepustí.

Foto: Shutterstock

Sokha beach v Sihanoukville

Poznejte vůně místní kuchyně

Díky francouzské nadvládě můžeme v Kambodži nalézt i pozůstatky francouzské kuchyně, které se mísí s asijskou. Za zmínku stojí vynikající rozpečené bagety k snídani, se kterými se třeba během dovolené v Thajsku nesetkáte. Stejně tak je to i s masem. Zatímco v Thajsku kvalitní velký steak neochutnáte, Kambodžané v turistických oblastech si v jeho přípravě přímo libují. Čekají vás tu ale i takové libůstky jako smažení pavouci, což není považováno za místní specialitu, ale za každodenní obživu chudých obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám