Hlavní obsah

Z Ibizy se stává zábavní park, tvrdí místní. Turismus musí mít limity

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluk, přelidněno či rostoucí kriminalita. Obyvatelé ostrova Ibiza už mají masového turismu plné zuby a chtějí vyrazit na sérii protestů, která by tomu měla udělat přítrž. Výsledkem by mělo být především limitování počtu návštěvníků, kteří mohou v jeden čas dorazit. Místní se totiž bojí naprosté devastace normálního a poklidného života.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelům vadí mimo jiné i hluk z nočních podniků. Ilustrační foto

Článek

Protestní kampaň dala dohromady organizace Prou!, která tvrdí, že místní už mají dost hluku, ilegálních aktivit nebo privatizace pobřeží. Podle některých se Ibiza totiž mění v jeden velký noční klub, protože se čím dál více podniků nebo i ubytovacích zařízení mění na diskotéky, na ostrově se navíc objevují také ilegální bary.

„Neobviňujeme samotné turisty. Za současnou situaci mohou lokální úřady a samozřejmě lidé zainteresovaní v byznysu, kteří dopustili, aby se životní podmínky tak razantně zhoršily,“ řekl pro Daily Mail mluvčí organizace.

Ostrov zažil krušnou sezónu

Rozhořčení obyvatelé volají po snížení úrovně hluku, zkrácené otevírací době barů a o lepší zabezpečení chráněných území. „Z Ibizy se pomalu stává zábavní park. I turismus musí mít své limity, jde o otázku přežití,“ vyjádřil se jeden z obyvatelů Agustin Garcia pro tamní deník. Série protestů by měla začít už v těchto dnech a probíhat až do začátku následující sezóny. Demonstrace mají být podle organizátorů tiché a klidné.

Ibiza nicméně zažívá velmi krušný rok, co se týče turismu. Kvůli jeho nárůstu se spotřebovávají také zásoby pitné vody, které by mohly v budoucnu velmi rychle dojít. Ředitel tamní turistické centrály už v létě varoval, že ostrov větší nárůst turistů nezvládne, a pokud nedojde k restrikcím, čeká ho kolaps a destrukce. [celá zpráva]

K ochraně všech Baleárských ostrovů měla přispět i takzvaná pobytová daň, kterou musejí platit turisté za každou strávenou noc. Vybrané peníze se mají investovat na zachování přírodních zdrojů a další nutné údržby, které s turismem souvisí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám