Hlavní obsah

V Číně zpřístupnili gigantickou atomovou základnu, prohlídka trvá tři hodiny

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně byla tajná čínská vojenská základna 816 určena pro výrobu radioaktivního plutonia. Svému účelu však nikdy skutečně nesloužila. Nyní se bunkr poprvé otevírá návštěvníkům, aby mohli jeho gigantické prostory, které činí přes 92 000 metrů čtverečních, prozkoumat. Jedná se o největší lidmi vytvořený jeskyní komplex na světě.

Foto: Profimedia.cz

Atomový bunkr má rozlohu přes 92 000 metrů čtverečních.

Článek

Rozsáhlý systém podzemních chodeb se nachází nedaleko města Čchung-čching a v továrně navržené na výrobu plutonia mělo pracovat přes 60 000 vojáků, píše portál Daily Mail.

S operacemi se na základně skončilo roku 1984, tedy zhruba dvacet let od spuštění provozu. Až do dnešních dnů se dovnitř žádný návštěvník nepodíval. „Prohlídka trvá tři hodiny a lidé se musí držet u průvodce. Je to tu jako bludiště a mohli by se ztratit,“ řekl správce vojenského monumentu Jang Jan pro čínský list China Daily.

Foto: Profimedia.cz

Žádné radiace se návštěvníci bát nemusejí.

Enormně velký prostor se sestává ze zhruba 19 kilometrů chodeb, 18 hlavních jeskyní a více než 130 cest a tunelů, z nichž mnohé byly velikostně uzpůsobeny i transportérům. Ve své době byl komplex navržen tak, aby dokázal pojmout tisíce tun trhaviny trinitrotoluen, známou také pod názvy TNT či tritol.

Případné radiace se návštěvníci bát nemusejí, ujišťuje Jan. Ačkoli byla základna na výrobu toxického plutonia určena, žádný nukleární materiál v ní nikdy nebyl uskladněn a pohyb prostorem je proto zcela bezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Chodby se pro návštěvníky nasvítily, aby působily více atraktivně.

Prostory prošly pro nynější účely rekonstrukcí, aby byly návštěvnicky více přitažlivé. Jsou proto různobarevně nasvíceny a na mnoha místech se nacházejí obrazovky se spoustou informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám