Hlavní obsah

Kopie svatováclavské koruny obohatí krajské sbírky

Právo, Radek Plavecký

O nablýskanou kopii svatováclavské koruny obohatil Středočeský kraj svou sbírku cenných exponátů. Originál nechal vyrobit Karel IV. ke své korunovaci v roce 1347. Koruna byla určena výhradně k ceremoniálním účelům. Nyní je ve správě Pražského hradu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kopie svatováclavské koruny, kterou vytvořil šperkař Jiří Belda.

Článek

Replika bude mnohem více k vidění než originál schovaný za sedmero zámky. Kraj ji bude uchovávat v galerii v Kutné Hoře a příležitostně poputuje na různé expozice. Originál je ze zlata a drahých kamenů, replika je z pozlaceného stříbra a kameny byly nahrazeny vybroušeným sklem. Perly použili šperkaři přírodní, říční.

„Vzhledově se od originálu tato replika příliš neliší, dělali jsme ji ručně jako za Karla IV., jen máme asi o trochu lepší nářadí. Jinak se musí pracovat stejnou technologií, pro každý kámen se ručně vyrábí kalíšek, do kterého se vsadí,“ popisoval šestiměsíční práci turnovský šperkař Jiří Belda.

Originál je podle něj také podstatně více otlučený, byť se kopie vyrábí i s vadami, které původní klenot má. „Originál je mnohem víc zničený. Už za Karla IV. vyměňovali některé kameny, takže tam zůstaly díry po těch původních, a jsou na něm šrámy od kladiva, jak je měnili,“ pousmál se šperkař.

Už třetí replika

Pro jeho rodinu nebyla výroba svatováclavské koruny nic nového. Celkem vyráběla rodina Beldů už třetí repliku. „První dělal můj otec v roce 1967 pro světovou výstavu v Montrealu, to mi bylo devět let. Tehdy měl otec skutečně k dispozici originál, který jsme my už nyní neměli. Vyráběli jsme korunu podle fotografií a velmi podrobné dokumentace,“ uvedl Jiří Belda. Druhou kopii vyráběli Beldovi v roce 2000, nyní už je to třetí kus. Kvůli použití stříbra namísto zlata je kopie lehčí. Zatímco originál váží téměř 2,5 kg, replika má 1,8 kg. Pozlacený skelet je osazen 96 kameny a 20 perlami.

Podle hejtmana Miloše Petery by Středočeský kraj, který už má kopii císařské koruny a nyní pořídil za 950 000 korun také tu svatováclavskou, rád doplnil sadu klenotů také o žezlo a jablko, aby obohatil výstavy pořádané v kutnohorské galerii a na Karlštejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám