Hlavní obsah

Virtuální Aš by mohla nabídnout prohlídku zaniklé podoby náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Virtuální Aš by mohl brzy umožnit prohlídku zaniklé historické podoby Goethova náměstí pomocí tabletů nebo chytrých telefonů. Po evangelickém kostelu svaté Trojice by se historické náměstí stalo druhým místem, které bude možné zobrazit ve virtuální realitě.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní aplikace Virtuální Aš má představit zaniklé památky. Ilustrační foto

Článek

Aplikace má návštěvníkům přiblížit podobu náměstí z období po 2. světové válce, která po rozsáhlých demolicích prakticky zmizela. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

„Téma bude na pořadu nadcházející schůze rady města Aše, na které bude vyhlášeno výběrové řízení na zpracovatele. Hotový projekt se má představit na Letních slavnostech města už v příštím roce. Dlouhodobým cílem je touto formou turistům i občanům města přiblížit další lokality, například zaniklé obce,” uvedl Vrbata.

Na vytvoření virtuální podoby dalšího místa chce podle něj ašská radnice získat peníze z přeshraničního projektu Kulturní cesta fojtů, který byl už schválen monitorovacím výborem programu přeshraniční spolupráce se Saskem.

Tablety si lze půjčit

Projekt Virtuální Aš vznikl v loňském roce s cílem představit zaniklé památky. Ve své pilotní fázi byl do virtuální podoby převeden evangelický kostel svaté Trojice, vyhořelý v roce 1960, a to včetně interiérů. Kostel si lze takto prohlédnout za pomoci moderních technologií.

Aplikace zatím umí v takzvané rozšířené realitě zobrazit 3D model zaniklého kostela z šesti různých míst. Je možné si ji stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem iOS a Android, tablety s nainstalovanou aplikací je možné si vypůjčit v městském infocentru. Vývoj aplikace přímo na míru městu stál zhruba milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám