Hlavní obsah

Od solárních panelů po asfaltové cesty. Turismus proměnil odlehlé horské údolí

Novinky, mšv

O tom, že turismus ovlivňuje i velmi odlehlá místa se lze přesvědčit ve vesnicích himálajského údolí Spiti. V místech, která se nacházejí někde ve 4000 metrech nad mořem, jsou životní podmínky velmi složité, oblast není moc vhodná pro zemědělství, a tak obyvatelé dlouho žili v chudobě. Díky expanzi turismu si ovšem postupně polepšují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jak se žije v buddhistické himálajské vesnici ve výšce 4000 metrů?Video: AP

 
Článek

„Tady ve vesnici jsou životní podmínky opravdu složité. Kvůli vysoké nadmořské výšce se nám tu daří pěstovat většinou jen hrášek a pšenici. A i ty někdy kvůli nízkým teplotám zmrznou,“ tvrdí dvaatřicetiletý vesničan Chhering Lamo. Jediný pevný příjem mají takto odlehlé lokality v Himálajích jen z pasení ovcí a koz či z pěstování odolných plodin, jako jsou černé fazole či ječmen.

Situace se ale postupně začíná měnit, a to od doby, kdy Indie počátkem 90. let povolila, že údolí mohou navštěvovat i cizinci. Koncem srpna, zhruba měsíc před koncem hlavní turistické sezóny, zavítalo do oblasti přes 847 návštěvníků, což je o 121 více než za celý loňský rok.

Obyvatelé, původem převážně Tibeťané, jsou za nárůst turismu většinou rádi, s chutí návštěvníkům ukazují nedotknutou horskou krajinu nebo je hostí teplým čajem a čerstvým chlebem. Mnozí nabízejí také ubytování. „Vše se tu pomalu mění, domy jsou upravenější, mají nová okna nebo dveře. I náš životní styl se pomalu mění,“ tvrdí vesničan Tsering Angduie.

Modernizace i náboženská misie

Do vesnic prosakují ovšem i znatelnější výdobytky civilizace, některé domy disponují solárními panely, cesty jsou asfaltové a na mnoha místech vyrostly betonové stavby.

Konkrétně z horské vesnice Demul, která čítá zhruba 250 rezidentů, se většina lidí odstěhovala do sousedství, aby mohla domovy přes léto pronajímat turistům. „Mají tu skvělý systém. Všechny vydělané peníze se koncem roku spočítají a rozdělí mezi všechny obyvatele vesnice,“ tvrdí britský návštěvník Tom Welton.

Pro buddhistické mnichy jsou návštěvníci zase možností, jak sdílet náboženství s nově příchozími. Kromě pozitivního přínosu se ovšem někteří obávají i negativních změn — přehnané konkurence, změn prostředí nebo úbytku už tak omezených zdrojů pitné vody. „Nemůžeme překročit naše limity. Masový turismus není pro naši kulturu přínosný. Nesmíme dovolit, abychom přišli o svou identitu,“ tvrdí Tanzin Thinley z vesnice Kibber.

Podle agentury AP jsou však lepší dostupnost a přírodní krásy údolí jistým turistickým tahákem a jejich počet do budoucna bude i nadále stoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám