Hlavní obsah

Tipy na víkend: Otestuje chuťové pohárky, ochutnejte medovinu

Novinky, mšv

První říjnový víkend láká například na festival pálivých papriček na smíchovské náplavce. Na něm můžete otestovat, jak silné jsou vaše chuťové pohárky. Zaběhat si můžete na závodu v České Lípě, posilnit se horkou medovinou jeďte na zámek Vrbičany.

Foto: Profimedia.cz

Přijďte otestovat, co vydrží vaše chuťové pohárky na Chilli Fest v Praze. Ilustrační foto

Článek
Praha

Jablka v zahradách

Navštivte o víkendu zahrady pod Pražských hradem, kde vás budou čekat jablka v několika podobách - jako lahodné mošty či koláče nebo i samotné odrůdy plodů. Dále jsou připraveny ochutnávky vína i burčáku nejen ze zahradní sklizně. Akce se koná v sobotu i v neděli a více se dozvíte zde.

Pálivý festival

Pořádně rozpálit vás v sobotu může Chilli Fest na smíchovské náplavce. První ročník akce vás zavede do světa pikantního jídla, návštěvníci se mohou seznámit s nejrůznějšími odrůdami papriček přes feferonky, jalapeno, habanero a další. Na odvážně čekají i soutěž v pojídání čili nebo také soutěž pěstitelů. Více informací zde.

Běžecký závod

Proběhnout se Prahou můžete v sobotu na závodu RunTour. Na tratích o délce 10 či 5 kilometrů můžete poměřit síly a dovednosti s ostatními účastníky. Start i cíl je na břevnovské in-line dráze Ladronka. Informace nejen o startovném naleznete zde.

Středočeský kraj

Cibulový jarmark

Již tradičně probíhá první sobotu v říjnu v Hořovicích Cibulový jarmark. Město se tak zaplní spoustou stánků s cibulí, česnekem, ale také dalšími zahrádkářskými produkty. Letos bude k vidění také výstava ovoce, zeleniny, hub a včelařských produktů, mimo to se představí i tradiční řemesla. Atmosféru trhu doplní doprovodný hudební program. Více zde.

Berounský festival

V sobotu bude v berounském kostele sv. Jakuba zahájen mezinárodní hudební festival Talichův Beroun. Trvat bude až do 6. listopadu a můžete se těšit na nespočet koncertů napříč žánry, přes klasiku po jazz či filmovou hudbu. Kompletní program najdete zde.

Jihočeský kraj

Třeboňské jabkobraní

Za šťavnatými jablky se můžete v sobotu stavit v Třeboni. Tradiční celodenní akce Jabkobraní nabídne bohatý program na Masarykově náměstí. Na prodej bude ovoce, osvěžující mošty, štrúdly či jiné jablečné speciality. Celý den doplní doprovodný program. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Pouliční festival

Od středy do soboty se koná v Plzni festival pouličního umění Pilsen Busking Fest. Kolem Náměstí Republiky se můžete těšit na nespočet muzikantů nebo se sami zúčastnit některé z dílen či se podívat na některé z tanečních vystoupení. Za zmínku stojí třeba soutěž ve streetdance ConnAction, která představí to nejlepší z tuzemské i zahraniční streetdancové scény. Kompletní informace o programu naleznete zde.

Karlovarský kraj

Ochutnávky knedlíků

Karlovarské hospody a restaurace v sobotu zvou na ochutnávky knedlíků všeho druhu. Před Becherplatzem čekají mimo to zabijačka, koláče, preclíky, samozřejmě Becherovka a také doprovodný hudební program. Začátek akce je v 11:00 hodin a konec zhruba kolem 22:00 hodin. Více zde.

Ústecký kraj

Medovinobraní

Slavnosti věnované medu a medovině proběhnou v sobotu na zámku Vrbičany. Kromě sladkých pochoutek se můžete těšit na prohlídky zámku s výstavou historických kočárků a panenek nebo na historický šerm. Připravena je dobová kovárna, taneční show nebo také tajemná věštkyně. Více podrobností zde.

Liberecký kraj

Závod kolem pamětihodností

Přijďte se proběhnout Českou Lípou na závodu City Cross Run. Trasa účastníky provede přes historické centrum a okolím města, například přes vodní hrad Lipý či lávky přes Ploučnici. Start i cíl je na náměstí T. G. Masaryka, na výběr je z několika různě dlouhých tras. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Dobový ples

Vezměte svou drahou polovičku a dorazte na Zámek Potštejn, kde se bude v sobotu konat ples jako vystřižený z 20. a 30. let. Akce bude zahájena v 19:00 hodin a těšit se můžete na dvě vystoupení skupiny historického tance, jedno vás přenese do 15. století a druhé do 18. Součástí bude i oblíbená tombola, akce oficiálně končí o půlnoci. Podmínkou pro vstup je dobový oděv. Více zde.

Pardubický kraj

V hlavní roli brambory

Chcete se dozvědět něco zajímavého o pěstování, použití i uskladnění brambor? Dorazte v sobotu do skanzenu Veselý Kopec v Hlinsku a budete mít příležitost kromě užitečných informací také spoustu dobrot z brambor ochutnat. Akce potrvá jen od 10:00 hodin do 15:00, nenechte si ji proto ujít. Více informací zde.

Vysočina

Ochutnávka specialit

Na ochutnávku kvalitních potravin dorazte v sobotu na Panský dvůr v Telči. Čekají na vás pivo, víno, burčák nebo sladký mošt, dále produkty oceněné značkou regionální potravin a mnoho dalších krajových specialit. Hlavní program doplní farmářský trh či živá hudba nebo i soutěž pro jedlíky či kuchtíky. Více zde.

Jihomoravský kraj

Týden kávy

První říjnovou sobotu začne v Brně Týden kávy. Akce potrvá až do 7. října, kdy se budete moci na různých místech ve městě seznámit s příběhem a tradicí populárního nápoje. Seznámíte se s pěstováním, pražením až po přípravu. Mimo to se můžete těšit také na kulturní program v kavárnách, které se do akce zapojily. Kompletní informace zde.

Olomoucký kraj

Vinné trhy

Na sobotních olomouckých vinných trzích na Horním náměstí nenaleznete pouze spoustu kvalitního a dobrého vína, ale také burčák a další lahodné speciality. Akci, která začíná v 10:00 hodin, doprovodí kulturní program, prezentace vína nebo soutěž o Krále burčáku. Informace zde.

Zlínský kraj

Festival chutí a vůní

Uherské Hradiště, konkrétně Masarykovo náměstí, v sobotu zaplní Slovácký festival chutí a vůní. Tradiční speciality budou moci návštěvníci ochutnat od 9:00 hodin do 16:00 hodin. Vdolečky, pečené báleše, zelňačku, prejt a spoustu dalšího včetně vína, moštů a burčáků potěší chuťové pohárky všech, kteří dorazí. Více o akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Taneční představení

Taneční skupina Flying Steps doveze v sobotu do Ostravy své úspěšné představení. Konat se bude v Multifunkční aule Gong a vidět ho můžete buď od 17:00 hodin, či od 20:00 hodin. Ceny vstupenek se pohybují od 890 korun do 1490 a jsou stále k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám