Hlavní obsah

Zájem o Vltavu se letos zvedl, poroste i do budoucna

Právo, Vladimír Vácha

Splavnění části Vltavy láká na jih Čech další turisty, potvrzuje to rostoucí návštěvnost čtyř vltavských infopointů, které během léta navštívilo bezmála 5000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Vltava zažila oproti loňsku nárůst turistů o 50 procent. Na snímku Orlická přehrada.

Článek

„Samozřejmě je to jen začátek, ale oproti loňskému roku je to více než padesátiprocentní nárůst. Navíc se lidé zajímají jak o lodní dopravu, tak i o ubytování a půjčování sportovních potřeb, což je směr, kterým chceme všichni jít,“ řekla Právu Markéta Kubešová z Infopointu Vltava.

Stoupající zájem turistů zažila i lodní doprava. Nová loď Vojtěch Lanna junior letos přepravila kolem 500 lidí na pravidelné lodní lince, což je o 40 procent víc než loni. „Už nejsme ztrátoví. Samozřejmě že zde hraje roli více faktorů — hezký začátek podzimu, zájem o jižní Čechy, Vltava začíná být hodně atraktivní. Potkáváme čím dál víc soukromých lodí, lidé na řece tráví část nebo dokonce celou dovolenou,“ shrnul změny lodní kapitán Václav Vlček.

Má velký potenciál

Za další zlomový okamžik pak považuje stejně jako řada podnikatelů i provozovatelů infocenter dokončení plavební komory na přehradě ve Hněvkovicích. Tím dojde ke spojení Orlické přehrady a horního toku Vltavy. „Už teď je nově splavněný úsek pro provozovatele lodí hodně atraktivní a spojení s Orlíkem to ještě posílí. Při srovnání s Baťovým kanálem, který ročně navštíví kolem 80 000 lidí, má Vltava ještě větší potenciál,” říká starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Dodává, že odborníci odhadují, že na řeku by mohlo v budoucnosti vyrazit ročně až 100 000 lidí. Tím, že se dokončením zmíněného zdymadla otevře cesta až na Orlík, lze příští rok očekávat z Prahy kolem tisícovky lodí.

Jirsa připomněl, že růstem počtu návštěvníků se zlepšuje i financování neziskových organizací, které se orientují na podporu cestovního ruchu právě v souvislosti s Vltavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám