Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za včelami do Šumperka, sportovat do Plzně

Novinky, mšv

První skutečně podzimní víkend můžete s dětmi vyrazit na den Železnice, který se koná po celé republice. Konkrétně se na speciální jízdy můžete vydat například do Chebu či Brna. Za sladkým medem a včelami zamiřte do Šumperku, a pokud chcete své ratolesti přivést ke sportu, tak můžete navštívit v Plzni festival Sporťáček.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na med do Šumperka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Život na farmě

V sobotu se uzavírá cyklus Farmářských slavností, na kterých se děti mohly dozvědět něco ze života zemědělců. Poslední akce se uskuteční v sobotu v Národním zemědělském muzeu. V něm si návštěvníci budou moci prohlédnout nové expozice, například o rybolovu, nejmenší potěší venkovský dvorek se živými hospodářskými zvířaty. Více se dozvíte zde.

Výstava panenek

Výstava, která v sobotu začíná na Špejcharu v Dubči je určena spíš dívkám a jejich maminkám. Bude totiž ve znamení panenek. Nejen těch historických porcelánových, ale také moderních barbie či monster high. Výstava potrvá do 1. října, na místo se dostanete autobusy ze Skalky, Hájů nebo Černého mostu. Informace zde.

Cestování s dětmi

Na divadelní představení o strastech cestování s dětmi můžete dorazit v sobotu do divadla Minor. Představení Mami už tam budem? pojednává o nejčastější dětské otázce v autě. Hra je přístupná divákům od tří let. Začíná se v 15:00. Více zde.

Středočeský kraj

Kutnohorské slavnosti

Ve městě stříbra se budou v sobotu konat tradiční Svatováclavské slavnosti, které svým programem potěší malé i velké. Na Palackého náměstí se bude střídat hudba s divadlem, staročeský trh nabídne nespočet výrobků. Více zde.

Rodinná sobota

Na zámku Stránov v obci Jizerní Vtelno se v sobotu uskuteční den pro celou rodinu. Můžete se těšit na pohádky, školu tance, hudební stezku pro dospělé, kreativní dílničky či malování na obličej pro děti. Večer se pak uskuteční noční prohlídka zámku, která poodhalí jeho tajemství za svitu svíček. Doprovázet vás budou dva tajemní průvodci. Více podrobností zde.

Jihočeský kraj

Za archeologickými nálezy

Na archeologický den dorazte s dětmi v sobotu do Zeměráje v Kovářově. Děti si budou moci sestavit rozbité nádoby jako praví archeologové, seznámí se se způsoby pohřbívání v raném středověku a nejmenší potěší paleontologické naleziště. V reálné vesnici jako vystřižené ze středověku si každý najde to své. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Sportujeme s dětmi

Chcete přivést svou ratolest ke sportu? Dorazte v sobotu na plzeňský festival Sporťáček, kde na vás čekají desítky sportovních aktivit. Třeba některá vaše dítko osloví a bude se mu chtít věnovat - budou to míčové sporty, motokáry nebo lukostřelba? Zjistěte to ve sportovním areálu Lokomotiva. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Den železnice

Při oslavách národního dne železnice se v Chebu představí historická i moderní vozidla. Akce bude zakončená světelnou show se starými lokomotivami, ale mezitím vás čeká bohatý program rozdělený do tří částí. V jedné z nich jsou připraveny aktivity pro děti - železniční pohádky, soutěže, atrakce i hry. Od 10:00 se uskuteční také závod drezín. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Výstava autíček

Pokud máte doma milovníka nebo milovnici autíček na dálkové ovládání, vezměte je v sobotu do teplického obchodního centra Olympia, kde se uskuteční velká přehlídka dálkově poháněných modelů autíček všech velikostí. Na své si kromě dětí jistě přijde i nejeden tatínek. Vstupné je navíc zcela zdarma.

Liberecký kraj

Dětská prohlídka

O tom, že prohlídka nemusí být jen strohé přednášení historie, se můžete přesvědčit na speciální dětské prohlídce zámku Frýdlant. V několika místnostech můžete spatřit, jak se dřív žilo a hospodařilo, kromě toho si vaše ratolesti mohou vyzkoušet, jak pohodlně se sedí v královském křesle nebo si vzít do ruky meč. Bližší informace zde.

Královéhradecký kraj

Život v pevnosti

Jaký byl život obyvatel královehradecké pevnosti v 19. století, se můžete dozvědět na výstavě, která je tomuto období věnovaná. Nahlédněte do domácnosti měšťanských rodin, prohlédněte si salón s dobovou módou. Akce se koná v královehradeckém Muzeu východních Čech až do půlky listopadu. Více zde.

Pardubický kraj

Tradiční dožínky

Seznamte se s tradicemi staročeských dožínek v Pardubicích. Oslavy sklizně, řemesel i gastronomie se uskuteční v neděli na zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout moderní zemědělskou techniku, projet se koňským povozem nebo si vyzkoušet podojit krávu. Na děti dále čeká loutkové divadlo. Odpoledne zpestří hudební program. Více informací zde.

Vysočina

Ovčí den

Vypravte se do Kněžic za ovečkami. Akce není zaměřená pouze na vlnu či mléko, letos bude irsky laděná a budou se hledat i vyrábět čtyřlístky, vybarvovat omalovánky. Připravena je také cesta k pokladu a samozřejmostí je i výroba sýrů či výstava samotných oveček. Kdo přijde v irské národní barvě - zelené, získá u vstupu malý dárek. Vstup činí 60 korun pro dospělé a 40 pro děti. Více zde.

Jihomoravský kraj

Železniční den v Brně

Tradiční den železnice proběhne v sobotu také v Brně. Připravena bude jízda zvláštním parním vlakem z hlavního nádraží či vyjížďka po muzejní úzkorozchodné železnici do Zbýšova. Ve stanici Zastávka u Brna, kde parní vlak skončí, bude čekat na děti doprovodný program. Více se o akci dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Medový den

Do areálu šumperské SOŠ Zemědělské dorazte v sobotu na den věnovaný sladkému tekutému zlatu. Akce zasvěcená medu a včelám přinese mimo jiné prodejní výstavu včelích produktů a diskuzí se včelaři, také zábavnou medovou stezku pro děti nebo ukázky lidových řemesel. Vstupné na akci je dobrovolné, startuje se ráno v 9:00 hodin. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Jablečná slavnost

Za sladkými jablky se můžete vypravit do Hostětína, kde na vás čekají nejrůznější pochoutky, ať už moučníky nebo čerstvý mošt. Akce, která se koná poslední zářijovou neděli, láká také na bohatý program pro děti, ať už jsou to divadelní představení, ukázky tradičních řemesel nebo hry a soutěže. Oslavte příchod podzimu s jablkem, králem tohoto období. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Jak vzniká jídlo

Chcete vidět, jak může fungovat rodinná farma a dětem přiblížit život na venkově? Pak dorazte v sobotu na den otevřených dveří Farmy Lička v Sedlnicích. Zblízka uvidíte, jak mohou vznikat některé potraviny, například mošt, a dozvíte se, co je krouhanka. Mimo to na vás čeká mnoho dobrého jídla, pití, ale hlavně zážitků. Více podrobností zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám