Hlavní obsah

Asijský Měsíční festival rozzářily stovky světel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky světelných objektů projely ve středu vietnamským městem Tuyen Quang. Zahájily tradiční Měsíční festival, který se koná například i v Číně vždy v 15. den osmého měsíce podle lunárního kalendáře. V Číně oslavy získaly i status nehmotného kulturního dědictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vietnamu začal Měsíční festivalVideo: AP

 
Článek

Festivalu se říká měsíční proto, že se koná vždy, když je měsíc v úplňku a je nejzářivější. V této fázi je totiž symbolem prosperity či štěstí. Samotné oslavy pak trvají zhruba po tři dny a jejich cílem je především setkávání s rodinou a přáteli.

Mimo to jde také o koncept podobný severoamerickému díkuvzdání, během festivalu se děkuje za dobrou úrodu či harmonické svazky.

Měsíční festival má tisíciletou tradici. Jeho kořeny sahají až k čínské dynastii Šang, která vládla v druhém miléniu před naším letopočtem. Konal se k oslavám luny, jelikož se věřilo, že lidem přinese dobrou a bohatou sklizeň.

Pro současnou verzi festivalu jsou charakteristická především světla, ať už v podobě velkých objektů či drobnějších lampiónů. Konkrétně ve Vietnamu píšou děti na lampióny přání slunci, aby se po dlouhé zimě opět vrátilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám