Hlavní obsah

Památky u Kobylé na Jesenicku mají původní barokní podobu

Právo, pem

Původní barokní podobu opět mají boží muka a kamenný kříž, památky z druhé poloviny 18. století u Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Rekonstruovaly je od letošního května do července Lesy ČR. V rámci projektu za bezmála 700 tisíc korun tam vybudovaly také dřevěný altán s lavicemi a cyklostojany. Právu to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Foto: Lesy ČR

Kromě opravy památek vybudovaly Lesy ČR u Kobylé i nové odpočívadlo.

Článek

Boží muka spolu s kamenným křížem patří k nejstarším dochovaným pilířovým stavbám tohoto typu na Jesenicku. „Vzhledem k historické hodnotě obou památek jsme konzultovali renovaci s Národním památkovým ústavem a s restaurátory. Boží muka jsou opět v barokní podobě včetně původní barevnosti,“ uvedl Jakub Matuška z Lesů ČR.

Kříž s vyobrazením Panny Marie Bolestné z roku 1806 je dokladem zručnosti místních kameníků. Nový dřevěný přístřešek se sedlovou střechou a dva kamenné sedáky na malé vyhlídce oceňují čeští i polští cyklisté a turisté, kteří navštěvují cyklostezky v oblasti Černé Vody. Trasy vybudovaly Lesy ČR v roce 2014.

„Od letošního srpna si tu mohou lidé odpočinout v zastřešeném altánu, získat informace o historii místa a v klidu rozjímat při pohledu na Rychlebské hory,“ dodala Jouklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám