Hlavní obsah

Výjimečné záběry Mléčné dráhy zachytil americký fotograf

Novinky, mšv

Hvězdná obloha je bezesporu romantická. Na Zemi jsou ale i místa, odkud jde vidět i část Mléčné dráhy. Tu do svého časosběrného videa natočil americký fotograf Michael Shainblum. Záběry pořídil nedaleko Los Angeles nebo například v kalifornském národním parku Yosemite. Mléčnou dráhu lze mimochodem spatřit i na některých místech v Česku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mléčná dráha nad KaliforniíVideo: Reuters

 
Článek

Hlavním cílem fotografa bylo přimět lidi, aby vyšli ven od obrazovek a začali zkoumat přírodu a spíše než do mobilů se dívali na magickou noční oblohu. „Je šílené si uvědomit, že část naší galaxie může být takhle detailně zachycena a že je možné ji spatřit jen několik hodin jízdy od Los Angeles,“ tvrdí.

„Potkal jsem v LA či San Franciscu spoustu lidí, co v životě neviděli Mléčnou dráhu. Jak je to vůbec možné?“ diví se fotograf. Zachytit noční oblohu takto detailně je ovšem z fotografického hlediska poměrně obtížné. Vyžaduje to nejen dobré načasování a dobré podmínky, ale také správnou techniku a pochopitelně schopnost odhadnout, jak fotoaparát nastavit.

Také v České republice existují místa, odkud lze Mléčnou dráhu spatřit, byť to asi nikdy nebude v takové „kvalitě“ jako v rozlehlých národních parcích v USA. Kvůli světelnému znečištění z měst je totiž téměř nemožné dostat se do zóny absolutní tmy. Příhodnější podmínky u nás jsou například na Šumavě a v Novohradských horách.

V Beskydech se nachází takzvaná oblast tmavé oblohy, odkud je možné Mléčnou dráhu také pozorovat, ačkoli i sem světelné znečištění částečně doléhá. Přesto je zde obloha mnohem tmavší než na většině míst střední Evropy. Zajímavostí je, že v Beskydské oblasti tmavé oblohy bylo možné spatřit i polární záři.

Reklama

Výběr článků

Načítám