Hlavní obsah

Z namibijského města lidi vytlačil písek

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi bývalo městečko Kolmanskop v Namibii obydlené. Nehostinná a rozpínající se poušť Namib ale nahradila obyvatele v jejich domovech a písek vše pohltil. Někde duny částečně zakryly dveře a okna. Dnes je místo jen tichou připomínkou někdejšího života a zároveň nejznámějším městem duchů v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Město v Namibii pohltila poušť.

Článek

Lidé se ale do Kolmanskopu pomalu vrací, alespoň jako turisté. Městečko se totiž stalo poměrně populární atrakcí, jelikož je jeho minulost úzce spjata s těžbou diamantů.

Návštěvníci si mohou zapůjčit auto, na místo sami dojet a následně se buď připojit ke skupinové komentované prohlídce, nebo si město duchů sami projít. A k vidění je toho mnoho, třeba domy bývalých horníků.

Foto: Profimedia.cz

Kolmanskop bývalo hornické město.

Diamantový potenciál této lokality byl objeven krátce před rokem 1910, v té době bylo území zabrané Němci, kteří položili základy také nedalekému přístavnímu městu Lüderitz, jež si dodnes zachovává jistý evropský ráz.

Jakmile začali do oblasti proudit němečtí horníci, začali budovat i Kolmanskop. Nacházely se v něm divadlo, nemocnice nebo kasino, do Lüderitzu vedla také vůbec první tramvajová linka v Africe.

Foto: Profimedia.cz

Město se nachází na poušti Namib.

Když byly zásoby diamantů téměř vyčerpané, začali lidé prosperující městečko pomalu opouštět. Zcela prázdné zůstalo v roce 1954. Turisté, kteří v současnosti do Kolmanskopu míří, si musí pořídit povolení ke vstupu, jelikož vstupují na střežené území pouště Namib.

Kolmanskop se stal také dějištěm několika filmů, například Král je živ nebo Dust Devil, nebo se zde natáčel dokument Planeta Země po vymření lidstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám