Hlavní obsah

Ve slovenských horách letos zachraňovali pomocí vrtulníku 22 Čechů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Za období od ledna do konce srpna 2016 stoupl na Slovensku počet zásahů Horské záchranné služby (HZS) za pomoci vrtulníku o 51 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. „Za pomocí vrtulníku jsme zatím letos zachraňovali 22 českých turistů,“ řekl Novinkám ředitel HZS Jozef Janiga.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Větší počet zásahů souvisí s nárůstem návštěvnosti slovenských hor. „Celkem jsme za toto období uskutečnili 117 záchranných akcí, při nichž byl nasazen vrtulník. Z poloviny šlo o záchranu slovenských turistů, shodně po dvaceti procentech tvořili turisté z České republiky a Polska,“ řekl ředitel HZS.

V případě technických akcí je nasazován vrtulník ministerstva vnitra a záchranářský vrtulník je nasazován v případě poskytování zdravotní pomoci. Uplynulý týden zachraňoval vrtulník slovenského ministerstva vnitra dva dny po sobě české turisty, kteří uvízli přes noc ve Vysokých Tatrách. V prvním případě se jednalo o osmačtyřicetiletou turistku a ve druhém případě o dva třicetileté horolezce. [celá zpráva]

Ředitel horských záchranářů upozornil, že komerční pojištění do hor se určitě vyplatí, protože v případě záchranné akce se zapojením vrtulníku dosahují náklady na minutu letu 40 až 50 eur (1080 až 1350 Kč) podle typu vrtulníku.

„V případě, že turista nemá pojištění, náklady na záchrannou akci si hradí sám. Občas registrujeme problémy s vymáháním částky za záchrannou akci,“ uvedl Janiga.

Reklama

Výběr článků

Načítám