Hlavní obsah

Při festivalu po sobě házejí ohnivé koule. Je to tradice, tvrdí místní

Novinky, mšv

Tradice jsou různé. Například při jednom španělském festivalu, který se koná v městečku Nejapa u San Salvadoru, po sobě mladí muži házejí ohnivé koule. Bizarní událost je připomínkou masivní sopečné erupce v roce 1922, která tehdy všechny rezidenty vyhnala z jejich domovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při festivalu v San Salvadoru po sobě lidé hází ohnivé kouleVideo: Reuters

 
Článek

„Je to naše vlastní tradice a s riskem se musí počítat. Známe pravidla hry a víme, že nejspíš začneme trochu hořet, ale to je součást adrenalinu. Mnohdy údery koulemi dost bolí,“ říká Carlos Diaz, jeden z účastníků festivalu, který se konal poslední srpnový den.

Tamní církev a její členové obestřeli tradici lidovou povídačkou, která tvrdí, že láva řítící se z vulkánu, byla ve skutečnosti vtělením patrona města bojujícího s ďáblem pomocí ohně. „Babička mi vyprávěla, že láva se zastavila přímo před kostelem ve chvíli, kdy před ní patron poklekl a vytáhl z ní hořící kouli,“ vypráví jedna z obyvatelek městečka Mayra Quijada.

Z oslav, které se konají už po dekády, mají ovšem strach tamní úřady. Podle nich se událost jednoho dne vymkne lidem z rukou. Svědčí o tom už několik vážných zranění, která se v průběhu let stala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám