Hlavní obsah

Na Stubaiský ledovec se v říjnu rozjede designová lanovka za 1,5 miliardy korun

Novinky, jky

Lanovka 3S Eisgratbahn je jednoznačně nejzajímavější technologickou novinkou, která letos v zimě bude čekat na návštěvníky rakouských hor. Kabinky navrhla designérská společnost Pininfarina a výrobcem celého systému je světoznámý výrobce lanovek Leitner, který sídlí v italském Jižním Tyrolsku. Lanovka bude měřit celkem 4,7 kilometru a bude extrémně efektivní co do převozu lidí.

Foto: Stubai Glacier/renderwerk.at

Vizualizace lanovky 3S Eisgratbahn

Článek

Parametry jsou působivé. Spodní a prostřední stanici lanovky bude dělit přibližně 2400 metrů a prostřední s vrchní stanicí dalších 2300 metrů. Bez diskuzí půjde o nejdelší tříkabelovou lanovku v Alpách, která vyveze za hodinu na 3000 pasažérů. Není tak divu, že místní věří, že jim nová lanovka vyřeší fronty u lanovek a eliminuje nadbytečné čekání.

Foto: Stubai Glacier/renderwerk.at

Vizualizace nové lanovky

Lanovka začíná v 1697 metrech nad mořem a během cesty zdolává převýšení zhruba 1200 metrů. Pojede rychlostí 25 kilometrů za hodinu a cesta bude trvat asi 11 minut.

Výstavba lanového systému měla stát více než 60 miliónů euro, což je v přepočtu více než 1,6 miliardy korun. V každé z kabin bude místo pro 24 osob na sezení a osm osob na stání.

Lanový systém bude slavnostně spuštěn 22. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám