Hlavní obsah

Jak se češe chmel v Nymburce

Pro všechny milovníky nostalgie a zájemce o krátkou chmelovou brigádu připravil Pivovar Nymburk na tuto sobotu možnost vyzkoušet si, jak se češou chmelové šištičky. Brány areálu budou pro příznivce lahodného moku otevřeny už od 10 hodin, chybět nebude ani doprovodný hudební program.

Foto: Profimedia.cz

Šištičky chmele, ilustrační foto

Článek

Nymburský pivovar na svém pozemku již druhým rokem pěstuje chmel a ječmen. Na sklizeň čeká 68 rostlin chmele, a to odrůda žatecký poloraný červeňák.

„Pozná se podle červeného stonku, ne že by měl červené listy nebo šištičky. Nás zajímá žlutý prášek, co je v šištičce. Tam jsou ukryty hořké chutě, takzvané hořčiny,“ říká Bohumil Valenta, sládek pivovaru, kde se vaří postřižinské pivo.

V areálu blízko Labe mají rostlinky ideální podmínky pro svůj růst a letošní příznivé počasí už dovoluje slavnostně zahájit dobu sklizně.

Návštěvníci budou moci začít česat asi v deset hodin a podle zájmu a rychlosti novodobých brigádníků potrvá samotné česání asi dvě hodiny. Pivovar bude otevřen pro všechny až do odpoledních hodin, vstupné se neplatí.

Pro zahnání žízně se připravuje čepované jedenácti- a dvanáctistupňové postřižinské pivo nebo třináctistupňový polotmavý Něžný barbar. Kdo přijede na kole či autem, dostane nealko střízlíka s poctivou chutí piva. Více informací lze nalézt na stránkách www.postriziny.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám