Hlavní obsah

Slunečníkové války aneb Pokuta za zabrání místa na pláži hrozí už i ve Španělsku

Novinky, vps

V Itálii začali na začátku srpna pokutovat návštěvníky pláží, kteří si s předstihem zabírali ta nejlepší místa na plážích pomocí lehátek nebo ručníků. Stejný postup se teď víc a víc rozmáhá i v další letní velmoci Španělsku, kde kvůli horlivým turistům zavádějí nová opatření nebo pečlivěji vymáhají ta existující.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problematice se podrobně věnoval deník El País, který ji označil jako „Slunečníkové války“ v narážce na „tiché bitvy“ odehrávající se na nejrušnějších španělských plážích, kde se už v sedm ráno objevují lidé zabírající si ta nejlepší místa u vody. Pak se na ně ale vrátí třeba až za několik hodin.

Tato praxe ale začala vadit místním samosprávám, které v reakci na stížnosti ostatních turistů začaly neobsazená lehátka nebo slunečníky z pláží odklízet a jejich majitele pokutovat. Finanční trest může někde činit až 720 eur (19 500 korun).

„Rozhodli jsme se udělat krok dopředu a nechali jsme policii odstranit tyto předměty, které mění veřejný prostor v soukromý už od brzkých ranních hodin,“ citoval El País radního města Gandia Josého Manuela Prieta.

Souhlas i obavy

Ve více než 70tisícovém letovisku, jehož populace se přes léto výrazně zvyšuje, vedlo už pouhé oznámení nového omezení k téměř okamžitému zmizení bezprizorních slunečníků. Alespoň tedy prozatím. Prieto si proto zákaz pochvaluje a odkazuje se na podporu místních obyvatel a dalších turistů.

„Chodím tudy každé ráno a vidím spoustu hlavně starších lidí, jak v podstatě staví hned u vody plot. A to není správné,“ souhlasí s přísným vymáháním Carlos Peiró. Najdou se ale i tací, kteří si nejsou tak jistí.

„Pokud to radnice dělá kvůli tomu, aby stroje mohly ráno zarovnat písek a nenajížděly do slunečníků, tak jsem pro. Ale jestli to vzniklo kvůli tomu, aby mohla vybírat peníze na pokutách, tak to není správné,“ oponoval 73letý Eusebio Sánchez.

Ne všude ale změna proběhla tak hladce. V městečku Torrox, kde vyjde vrácení zabaveného slunečníku na 30 eur (něco málo přes 800 korun), mají pokuty zavedeny už druhým rokem. V praxi to ale neprobíhá ideálně.

„Když jsme to pravidlo vymáhali naposledy, tak lidé na policisty vykřikovali z balkónů,“ uvedl mluvčí místní policie Pablo Escobar.

Lidé si našli řešení

Podobně na tom jsou v městě Torrevieja ležícím na jihovýchodě země. „Chvíli to fungovalo, ale letos v létě lidé pláže zase zaplnili,“ řekl starosta José Manuel Dolón s tím, že zatím nic nepodnikli, protože se bojí odezvy, ale dřív nebo později se do toho budou muset pustit.

I přes problémy se ale na stejnou cestu vydává víc a víc letovisek, například v Alicante nebo Benidormu je zakázáno umisťovat cokoli na pláž před osmou hodinou ráno.

Není ale překvapením, že si lidé rychle našli cesty, jak si i přes omezení zabrat místo na pláži, a nepřijít o věci. Poměrně častým jevem tak začínají být organizované skupiny, které vždy mají jednoho člena, který hlídá věci, zatímco ostatní jsou pryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám