Hlavní obsah

Paříži ubyl milión turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzskou metropoli Paříž navštívilo za první pololetí roku o milión turistů méně než za stejnou dobu loni. Více než šestiprocentní propad má hned několik důvodů: teroristické útoky, pokračující stávky i červnové záplavy. Upozornila na to stanice BBC.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Pařížský bulvár Champs-Elysées s Vítězným obloukem. V pozadí je finanční a administrativní čtvrť La Défense.

Článek

Paříž je jednou z nejpřednějších turistických destinací na světě, ročně ji navštíví 16 miliónů lidí. Nižší návštěvnost se tvrdě projevuje v příjmech, které podle odhadů poklesly o 750 miliónů eur (více než 20 miliard korun).

Šéf vládní turistické agentury pro region Frederic Valletoux to pojmenoval průmyslovou katastrofou. Turismus totiž tvoří více než sedm procent HDP země a jen v Paříži a okolí je s ním spojeno okolo půl miliónu pracovních míst.

Turistů v Paříži výrazně ubylo po listopadových teroristických útocích, při nichž skupina islámských extremistů povraždila 130 lidí.

Týká se to větší měrou zahraničních návštěvníků, ale v menší míře i těch francouzských. Nejvíce ubylo turistů z Japonska (46procentní propad), Ruska (propad o 35 procent), Číny (téměř 20procentní pokles) a USA (pokles o bezmála šest procent).

Například hotelům v metropoli a okolí ubylo 8,5 procenta hostů.

Trend nepomohlo zvrátit ani červnové fotbalové Euro, které navštívily statisíce návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám