Hlavní obsah

V anglickém Chesteru instalovali na historické památky platební terminály

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obnovu či péči o památky často chybějí finance. V anglickém Chesteru se rozhodli na tři starověké stavby nainstalovat bezkontaktní platební terminály, na kterých mohou turisté přispět minimální částkou dvou liber (zhruba 63 korun) na jejich údržbu. Vzhledem k počtu návštěvníků, kteří kolem projdou, by odpadl problém se sháněním prostředků.

Foto: Profimedia.cz

Oblouk Newgate je jednou ze tří památek, kde se nacházejí bezkontaktní platební terminály.

Článek

Platební terminály se nacházejí na třech římských stavbách, které jsou více než 2000 let staré. Každý rok okolo nich podle místních úřadů projde zhruba 2,5 miliónu turistů, radnice proto zkouší nový způsob, jak zajistit finanční prostředky pro údržbu památek, které patří k nejnavštěvovanějším v Chesteru. Ročně na jejich péči padne kolem 600 000 liber, tedy skoro 19 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Římský amfiteátr v Chesteru

„Je přirozené, že zkoumáme způsoby, jak se k financím dostat, abychom objekty mohli turistům i nadále ukazovat v co nejlepším stavu,“ řekla jedna z městských radních Louise Gittinsová pro Daily Mail. „Už dříve jsme zaznamenali, že se turisté zajímali o to, zda mohou na památky přispět, nejedná se vlastně o nijak nový způsob sponzorství. Podobný funguje například v celé řadě národních muzeí,“ dodala.

Terminály jsou umístěné na oblouku Newgate arch, King Charles tower a v římském amfiteátru. Jejich zatím zkušební verze bude v provozu tři měsíce, aby se mohl zjistit prozatímní dopad a přínos.

Chester byl původně takzvaným castrem, neboli římským vojenským táborem, který byl určen pro celou legii. Jednalo se o jednu z největších držav Říma v Británii, později se stala velkou civilní osadou. Právě pozůstatky římské civilizace jsou nyní jedním z největších turistických taháků města.

Reklama

Výběr článků

Načítám