Hlavní obsah

Národní tragédie, tvrdí Norové. Dítě poničilo rytinu z doby kamenné

Novinky, mšv

Jedno z historicky nejvýznamnějších míst v Norsku se stalo terčem malého vandala. Ten slavnou 5000 let starou rytinu lyžujícího člověka obtáhl, aby byla na kameni více vidět. Lokální politici tento čin nazývají národní tragédií.

Foto: Nordland Fylkeskommune

Rytina po poškození

Článek

Malý chlapec použil ostrý objekt, aby linie rytiny zvýraznil a výjev byl snáze viditelný. „Je to tragédie, protože se jedná o jedno z nejslavnějších historických míst v Norsku. Je to mezinárodně známý symbol,“ vyjádřil se pro norský portál The Local Bård Anders Langø, starosta z nedaleké obce Alstahaug.

Rytina, která se nachází na ostrově Tro při severozápadním pobřeží, poskytuje nejstarší důkaz o tom, že člověk doby kamenné lyžoval. Výjev inspiroval symbol zimních olympijských her, které se v roce 1994 konaly v Lillehammeru.

Foto: Nordland Fylkeskommune

Původní podoba rytiny

Podle archeologů je škoda nevratná. „V září se vrátí, aby místo lépe prostudovali, ale z toho, co říkají nyní, vyplývá, že je rytina navždy zničena a obrázek lyžaře v původní formě nebude už možné nikdy spatřit,“ řekl Langø.

Malý chlapec údajně poničil i další skalní rytiny v oblasti. „Je to dítě a udělalo to s dobrými úmysly. Snažilo se rytiny zvýraznit a myslím, že úplně nerozumělo, jak moc závažné jeho konání bylo,“ uzavřel Langø.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám