Hlavní obsah

Srpen ve znamení Karla IV.: Vypravte se na túru za historií nebo středověký mumraj

Pokud hledáte zajímavý tip na výlet, zkuste nějakou z akcí, která se pojí se 700. výročím narození císaře Karla IV. Vyrazte na středověké slavnosti na hradě Loket nebo si projděte Litoměřice v netradiční historické atmosféře s kostýmovanými průvodci.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte v srpnu některou z akcí spojenou s výročím narození Karla IV.

Článek
Praha

Probuzené pražské památky

Poslední srpnová sobota přinese romantiku hradních a zámeckých komnat. Další ročník Hradozámecké noci přiláká milovníky historie do útrob památek napříč Českem. Opuštěné nezůstanou ani ty pražské. Účastníky čekají noční prohlídky, divadelní představení, gastronomické degustace a další program. Více informací naleznete zde.

Karel IV. pro děti

Muzeum Karlova mostu připravilo výstavu pro nejmenší návštěvníky. Expozice Karel IV. pro děti připomene od 13. do 31. srpna letošní významné jubileum — 700 let od narození tohoto významného českého panovníka. Na výstavě budou k vidění knihy s karlovskou tematikou, včetně nového titulu Karel IV. Pán světa. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Hradozámecká noc na Loučni

Krásný zámek Loučeň a jeho malebný park můžete v sobotu 27. srpna navštívit kvůli Hradozámecké noci. Ta se letos bude tematicky točit kolem dětství Karla IV. a jeho odjezdu do vzdálené Francie. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Středověké slavnosti na Lokti

Hrad Loket si během druhého srpnového víkendu připomene své zlaté časy za vlády Karla IV. Tehdy se tomuto hradu přezdívalo klíč ku Království českému, zastával tedy zásadní symbolickou a obrannou úlohu. Víkendové středověké slavnosti přenesou návštěvníky na chvíli zpátky do těchto dob.

Zvídavější turisté dostanou možnost pídit se po příběhu Lokte i tamním odkazu krále Karla IV. také netradiční formou. Z Karlových Varů do Lokte se v sobotu vydají na Nordic Walking výpravu. Po příchodu k hradu je pak osvěží středověké slavnosti.

Více informací naleznete zde.

Vysočina

Pohádkové putování

Odkaz krále Karla IV. nemine v srpnu ani Pohádkovou říši Fábula v Kamenici nad Lipou. I nadpřirozené bytůstky tam vědí, kdo byl Karel IV., návštěvníky vyzkoušejí ze staročeštiny. Po vzoru našich předků si tam zájemci budou také moci vyrobit svíčku z včelího vosku nebo slaměnou panenku. Pohádkového putování s Karlem IV. je možné se zúčastnit od 8. do 14. srpna. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Netradiční prohlídky Litoměřic

Až do 25. srpna si zájemci mohou prohlédnout město Litoměřice v historicky autentické atmosféře, kterou běžně nepocítí, a to díky průvodcům v dobových kostýmech, kteří turisty svým vyprávěním provedou dobami dávno minulými. Tyto speciální prohlídky probíhají o prázdninách vždy ve čtvrtek mezi 10:00 a 15:00. S ohledem na 700. výročí narození Karla IV. se prohlídky zaměřují na éru jeho kralování. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj

Tradiční letní středověký jarmark na Bouzově letos připomene 700. výročí narození Karla IV. Odehraje se 6. a 7. srpna za břinkotu mečů rytířů, smíchu znějícího při dětských hrách a halasu historického průvodu. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám