Hlavní obsah

Na dovolenou do Antarktidy? Už za dva roky to prý půjde

Právo, mcm

Kontinent pokrytý ledem byl dosud vyhrazen jen výzkumníkům a vojákům. Už za dva roky by se však měl otevřít také pro turisty. Od roku 2018 má totiž začít první letecká linka do Antarktidy, napsal Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Na dovolenou do Antarktidy zamíří turisté už možná za dva roky.

Článek

Letadla budou přistávat na argentinské základně Marambio, která leží 3330 km od Buenos Aires. Opěrný bod v blízkosti Antarktického poloostrova byl dosud vyhrazen pro vojáky a dnes tam může žít až 150 lidí.

Jak řekl státní tajemník ministerstva obrany Walter Ceballos, za dva roky má být desetina základny uvolněna pro turisty. Lze očekávat, že počet míst pro ubytování se zvýší tak, aby bylo možné ubytovat všechny zájemce dopravené státní leteckou společností LADE.

Foto:

Linka bude létat z Argentiny na Seimourův ostrov na Antarktidě

Turbovrtulová letadla LADE mají do Marambia létat jednou až dvakrát týdně. Startovat budou z Ushuaie v Ohňové zemi, která leží přece jen blíže k Antarktidě než Buenos Aires. Let z Ushuaie do Marambia má trvat jen asi půldruhé hodiny, asi jako let z Prahy do Bruselu.

Pobyty jedno až sedmidenní

Počítá se nejen s jednodenními výlety na bílý kontinent, nýbrž i s delšími pobyty turistů, které by mohly trvat až sedm dní. Podle Ceballose by návštěvníci mohli zavítat také na další argentinské základny v Antarktidě, pokud to nenaruší výzkum.

Při antarktické turistice mají být dodrženy všechny ekologické závazky, které pro Argentinu vyplývají z mezinárodní smlouvy o tomto kontinentu, dodal státní tajemník.

Základna Marambio leží na Seymourově ostrově u jižní špice Antarktického poloostrova. Byla zřízena v roce 1969 a dosud na ni létala jen vojenská letadla. Ekonomické potíže však nutí Argentinu i její armádu, aby hledaly nové zdroje příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám