Hlavní obsah

Nejkrásnější asijskou destinací je podle Lonely Planet Hokkaidó

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lonely Planet, nejznámější turistický průvodce, každoročně sestavuje žebříček nejžhavějších cestovatelských destinací pro následujících 12 měsíců. Před několika dny uveřejnil 10 nejkrásnějších míst v Asii. Na prvním místě figuruje japonský ostrov Hokkaidó, za ním pak města Šanghaj v Číně či jihokorejské Čondžu.

Foto: Profimedia.cz

Neaktivní sopka Riširi se nachází na stejnojmenném ostrově, který spadá pod prefekturu Hokkaidó.

Článek

Podle průvodce neláká Hokkaidó pouze na proslulý zimní prašan, ale svými krásami dokáže okouzlit celoročně. Nejsevernější japonský ostrov přitahuje návštěvníky divokou krajinou plnou hor a rozlehlých luk, na kterých bují pestrobarevné kvítí.

Nejlepším způsobem, jak destinaci poznat, je podle Lonely Planet kolo, motorka nebo zkrátka po svých. Kromě přírodních krás stojí za návštěvu i hlavní město prefektury Sapporo, které se příští rok stane dějištěm Asijských zimních her.

Foto: Profimedia.cz

Hokkaidó láká na pestrobarevné louky a pole.

Čínská metropole Šanghaj zaujímá v žebříčku druhé místo a průvodce město nazývá současným centrem vesmíru. „Zatančete si v parcích, usrkávejte jemné čaje ve starých čajovnách nebo ochutnejte tradiční octové knedlíky...“ popisuje Lonely Planet některé z předností destinace. A jakmile se setmí, návštěvníci se mohou rozplývat nad zářivou siluetou města a známé Šanghajské věže, druhé nejvyšší budovy světa.

Foto: Profimedia.cz

Šanghajská věž (uprostřed) je druhá nejvyšší budova světa.

Foto: Profimedia.cz

V centru Čondžu leží jedna z nejlépe zachovaných tradičních vesnic v zemi.

Trojici nejžhavějších míst uzavírá jihokorejské město Čondžu, v jehož centru leží jedna z nejzachovanějších tradičních vesnic — stovky dřevěných vilek s elegantně zahnutými střechami, spousta muzeí, starých čajoven či řemeslných dílen.

Pokud se ovšem zapojíte do hovoru s místním, častěji sklouzne konverzace k jídlu než architektuře. Organizace UNESCO jmenovala v roce 2012 Čondžu městem gastronomie. Zrodila se zde například místní specialita bibimpap, což je důkladně uspořádaná rýže se zeleninou, fazolovými klíčky a hovězím.

Sedm příček zaujímají další dálnovýchodní destinace jako například Hong Kong, souostroví Trang v Thajsku či malý indický stát Méghálaja, který průvodce Lonely Planet popisuje jako ztracený svět plný vodopádů a džunglí.

Vítězné destinace pro portál vybírají jeho přispěvatelé a autoři, kteří kontinent projezdí skrz naskrz — přes města, džungle, moře — aby do výsledného seznamu zvolili opravdu to nejzajímavější, co by žádnému cestovateli nemělo uniknout.

10 nejžhavějších destinací v Asii
1. Hokkaidó, Japonsko
2. Šanghaj, Čína
3. Čondžu, Jižní Korea
4. Souostroví Con Dao, Vietnam
5. Hong Kong, Čína
6. Ipoh, Malajsie
7. Pemuteran, Indonésie
8. Souostroví Trang, Thajsko
9. Méghálaja, Indie
10. Taitung, Tchaj-wan
Zdroj: Lonely Planet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám