Hlavní obsah

Koráli a ledová voda. Novou potápěčskou destinací je Skotsko

Novinky, mšv

Potápění a průzkum hlubin si většina lidí spojí spíše s tropy a exotikou — Karibikem, Pacifikem a podobně. Nově se mohou nadšenci vydat také na skotské severozápadní pobřeží, kde byla nedávno spuštěna první potápěčská trasa. K vidění je pestrá paleta podmořského života, jen voda je o poznání chladnější.

Foto: Profimedia.cz

Severozápadní pobřeží Skotska láká k potápění.

Článek

Na krásy podél pobřeží láká skotská organizace Scottish Wildlife Trust, která se stará o zachování divoké přírody. V současnosti je na stezce celkem devět bodů, které jsou určeny jak pro naprosté začátečníky, tak pro pokročilé. Pod hladinou jsou k vidění například mořští ježci, medúzy, humři nebo i různé druhy korálů.

Ty lze spatřit na nejkrásnějších bodech trasy — Tanera Mor se nachází u souostroví Summer Isles, Camusnagaul poblíž vesničky Scoraig, a Achmelvich Bay u Stoeru.

Krásou se vyrovná i zahraničí

„Spousta lidí si myslí, že zdejší vody jsou na průzkum až moc studené, ale barevnost podmořského života se vyrovná třeba i korálovým útesům, které najdete v tradičnějších potápěčských destinacích,“ tvrdí Lizzie Birdová z British Sub Aqua Club, mezinárodní potápěčské organizace.

Noel Hawkins ze Scottish Wildlife Trust dodává: „Pobřeží podél oblastí Wester Ross a Sutherland je plné fantastických chráněných mysů a pláží, které jsou skvělým místem pro šnorchlování.“

Ve Skotsku spustili první potápěčskou trasu.

Zároveň doufá, že se podaří spustit tréninkový lektorský program pro místní a také potápěčský klub, který by přilákal mladé lidi, aby se zajímali o zachování přírodního bohatství země.

Mořští slimáci nedaleko souostroví Summer Isles.

„Skotsko potřebuje zdravé moře, které se dokáže adaptovat na klimatické změny. Potápěčská stezka by mohla povzbudit více lidí k průzkumu křehkého života pod hladinou a zároveň zvýšit povědomí o nutnosti jeho ochrany,“ dodal Hawkins.

Reklama

Výběr článků

Načítám