Hlavní obsah

Okouzlující příroda na severu Moravy skrývá desítky vzácných živočichů a rostlin

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné hrady, zámky či zříceniny a už vůbec ne vyhlídky a daleké rozhledy do krajiny. Za to však meandry řeky Odry, lužní les či nivní louky a k tomu rozhlehlé rybníky s pestrým vodním ptactvem a žabím koncertem. To je v kostce Chráněná krajinná oblast Poodří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Poodří je plné rybníků.

Článek

Nadšencům historie je z úvodu jasné, že zůstávají doma, milovníkům vyhlídek nabízíme skvostný výhled nikoli do dálky. O výjimečnosti oblasti v Moravskoslezském kraji přibližně mezi Studénkou a Ostravou věděli nepochybně již naši předci. Stát o tuto oblast projevil zájem až v roce 1991, kdy byla vyhlášena CHKO. Příroda a možná trochu i člověk zde přichystali rozmanitou scenerii.

Řeka Odra si na většině míst zachovala přirozenou podobu mnoha meandrů, zátok a míst, kde se může v klidu rozlít. Rybníků je ve zdejší oblasti nepočítaně a vytvářejí tak pravou tvář Poodří. Ne nadarmo se o Poodří mluví a píše jako o mokřadu, který byl v roce 2005 zařazen na seznam ohrožených mokřadů, a to kvůli absurdnímu nápadu výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Mimo to je CHKO chráněna v soustavě Natura 2000 jako ptačí oblast a evropsky významná lokalita. Sečteno a podtrženo oblast má velkou hodnotu ve všech směrech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Labutích rodin je na rybnících hodně

Chráněnou oblastí vede několik turistických tras včetně naučných. Jedna z nejhezčích je asi červená, která vás povede od Polanky nad Odrou do Jistebníku, spolu s ní tam mají svou trasu rovněž cyklisté. Kdysi hojně jezdili přímo kolem rybníků od mostu v Polánce, ale protože tato stezka vedla u rybníku Kačírek nejpřísněji chráněnou zónou, byl tam cyklistům vjezd zakázán.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Čáp bílý hledá něco k snědku.

Důvod byl prostý, projížděli Národní přírodní rezervací Polanská niva, což je nejcennější místo celého CHKO. Chráněné je především pro svou jedinečnou ukázku lužního lesa s mrtvými rameny a meandrující Odrou, na které navazují luční společenstva. Roste tam mnoho vzácných bylin a na jaře u rybníků hnízdí vodní ptáci, které by provoz rušil.

Rak či škeble

Pokud se chcete podívat do těchto míst, vydejte se tam pěšky a choďte po cestičkách a tiše. Odměnou vám budou nejen malebné výhledy jak na rybníky, tak řeku, ale i zdejší obyvatelé. Přes 150 živočichů, které v CHKO můžete potkat, je podle zákona chráněných. Setkat se můžete s rakem říčním, velevrubem malířským, škeblí rybniční či modráskem bahenním.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Najdete tady i zástupce savců.

Při naší návštěvě jsme měli štěstí na druhy, které jsou častější. Na rybnících je ani nemusíte vidět, ale přesto víte, že tam jsou. Řeč je o skokanech, kteří hlavně z jara o sobě dávají vědět opravdu hlasitým sborovým zpěvem. Za ten by se nemusel stydět i lecjaký koncertní sál. Pakliže budete mít více štěstí, uvidíte užovku obojkovou plazící se na vodní hladině nebo ondatru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pěvecký koncert doplňují pěvci z rákosí.

Na rybnících je čilý ruch. Ze strany na stranu létají volavky, u rákosí si cestu prošlapává čáp bílý. Nemusíme připomínat labutě, kachny, lysky nebo také potápky. Na rákosu pak můžete zaznamenat bravurně šplhajícího rákosníka. Samozřejmě se Poodří může pochlubit i druhy, jež hned tak neuvidíte. Patří mezi ně ledňáček říční, orel mořský a skalní, sokol, jeřáb nebo dudek chocholatý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

CHKO je plná vody

Asi nejvzácnějšími druhy budou vydra a bobr, jehož asi hned tak neuvidíte, avšak stopy po něm najít můžete. Na cestu tak doporučujeme nejen svačinu, nýbrž také dalekohled.

Sousedem letiště

Poodří ovšem není jen ráj pro zoology, ale i pro botaniky. Oblast je na rostliny velmi bohatá, protože se tam nacházejí různé typy stanovišť — louky, řeky, mokřady, a tůně. Najdete tam chráněné rostliny jako kotvice plovoucí, plavín štítnatý, leknín bílý či kapradiník a lilie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Koncert v Poodří pořádají hlavně skokani

Když se vynadíváte na rybniční hladinu nebo vzácnou květenu, vydejte se směrem ke Studénce. Neznačených cest pro pěší existuje více, jinak vás povede buď červená značka nebo z druhého břehu Odry naučná stezka Odra-niva. Třetí varianta spojuje obě předchozí a projdete se kolem dokola severní části CHKO.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Řeka Odra dotváří obraz Poodří

Pakliže vás příroda nevyčerpá, a přesto byste chtěli vidět nějakou tu místní památku, lze navštívit například Letiště Leoše Janáčka v Ostravě Mošnově, které sousedí s Poodřím. Dostanete se k němu z Albrechtiček.

V nabídce jsou dále minimálně tři zámky. Veřejnosti přístupný je novogotický zámek ve Studénce. Vrcholně barokní zámek Nová Horka musíte obdivovat jedině zpoza plotu, stejně jako nedaleký pseudorenesanční zámek Bartošovice. V okolí najdete určitě více pozoruhodností, jež stojí za návštěvu podobně jako celá Chráněná krajinná oblast Poodří.

Výlet najdete na Mapy.cz. Nebo si můžete jedním kliknutím do mapy naplánovat vlastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám