Hlavní obsah

Uber odchází z Maďarska, prý jen dočasně

Právo, ivi
Budapešť

Taxislužba Uber přeruší svoji činnost v Maďarsku. Za dva týdny totiž v zemi začne platit zákon o zpřísnění regulace osobní dopravy. V Budapešti o tom ve středu informoval ředitel společnosti Uber Hungary Zoltán Fekete.

Foto: Profimedia.cz

Služba Uber pozastaví v Maďarsku činnost.

Článek

„Od neděle 24. července přerušíme naši činnost na zatím blíže neupřesněnou dobu. Zatím nedokážeme splnit podmínky nového zákona a našim řidičům by hrozily sankce až zákaz činnosti,“ vysvětlil Fekete.

Zdůraznil, že společnost je připravena vrátit se na maďarský trh, pokud se změní podmínky. „Věříme, že náš odchod je jen dočasný,“ dodal Fekete.

Taxikářům vadila neférová soutěž 

Maďarský parlament schválil minulý měsíc zákon, který umožňuje úřadům zablokovat až na rok internetové stránky podobných taxislužeb, jakou je americká společnost Uber. Zmíněný zákon prosadila vláda premiéra Viktora Orbána pod tlakem tradičních taxislužeb. Jejich řidiči na protest opakovaně blokovali dopravu v maďarském hlavním městě a požadovali odchod Uberu.

Uber působí v Maďarsku, většinou v Budapešti, od listopadu 2014. V zemi má 1200 partnerských řidičů a 160 000 uživatelů. Až čtyřicet procent klientů představují cizinci žijící v Maďarsku nebo zahraniční turisté.

Taxislužba Uber čelí v několika zemích tlaku ze strany ostatních taxislužeb, které obviňují americkou společnost z umělého srážení cen a z toho, že nepodléhá regulacím, které se vztahují na ostatní taxislužby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám