Hlavní obsah

Za peníze z kampaně koupili pláž a věnovali ji všem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panenská pláž Awaroa na Novém Zélandu měla padnout do rukou tamního byznysmena, který si na ni chtěl nárokovat soukromý přístup. Okolní obyvatelé se proto zapojili do crowdfundingové kampaně, vybrali peníze a pláž koupili. Teď si její bělostné písky a tyrkysové moře může užít každý.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Awaroa se nachází na Jižním ostrově Nového Zélandu.

Článek

Do sbírky přispělo kolem 40 000 lidí a na zakoupení pláže, která se nachází v Národním parku Abel Tasman, se vybralo zhruba 1,7 miliónu dolarů (41 miliónů korun).

Zakladatele kampaně se pokusil nabídkou velké sumy peněz omámit obchodník, který požadoval na pláž soukromý přístup pro sebe a svou rodinu. Byl však velmi rázně odmítnut. Plocha o rozloze sedm hektarů (70 000 metrů čtverečních) bude nyní pod správou parku.

„Je to pro nás skvělý den,“ řekl jeden z iniciátorů kampaně Duane Major pro BBC. „Občas se můžete cítit úplně bezmocní, takže tohle je pro nás neuvěřitelná zkušenost. Ačkoli žijeme v době, kdy nás například technologie mohou rozdělovat, při dosažení společného cíle jsme se semkli dohromady,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na úchvatnou zátoku Awaroa ze vzduchu.

Do kampaně malým dílem přispěla i novozélandská vláda. Vyjednávat se o pláži muselo i s tamním kmenem Maorů, který si chtěl území nárokovat pro sebe. Major tvrdí, že maorská komunita bude v budoucnosti oblasti také zahrnuta.

Co je crowdfunding?

Metoda crowdfundingu neboli „davového financování” nabývá na stále větší popularitě. Její princip spočívá ve stanovení finální částky, na kterou lidé přispívají malými peněžními obnosy — často výměnou za nejrůznější odměny.

Pláž Awaroa, která leží na severním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu, byla před věnováním veřejnosti majetkem soukromého subjektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám