Hlavní obsah

Letiště na Hebridech funguje jen za odlivu

Novinky, mšv

Pokud byste se někdy vypravili na ostrov Barra, který spadá pod Hebridy, mějte na paměti, že to nebude tak jednoduché. Na tamním letišti funguje velmi detailní plán příletů a odletů. Runway se totiž nachází přímo na pláži, kterou po přílivu zalije oceán a je na ní nemožné přistát. Přesto letiště zdárně funguje už přes 80 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Runway na Hebridech funguje jen za odlivuVideo: AP

 
Článek

Letiště je díky plážové runwayi zcela unikátní, nikde jinde na světě se letový provoz neřídí takovými pravidly jako zde. S tímto prvenstvím přichází na řadu i nějaké ty komplikace. Písek a sůl z moře totiž mohou zanést kola letadel, proto runway vyžaduje speciální údržbu.

Piloti zase musí podstoupit zvláštní výcvik, aby věděli, jak odsud odletět. Navzdory tomu letiště ročně odbaví více než 1000 odletů i příletů. V roce 2011 pak bylo v anketě portálu Privatefly.com zvoleno letištěm s nejpozoruhodnější scenérii při příletu.

Ostrov Barra je součástí souostroví Hebridy při severozápadním pobřeží Skotska. Ty se dále dělí na Vnitřní a Vnější Hebridy. Obývané jsou už od střední doby kamenné, kultura obyvatel je silně ovlivněna Kelty.

Reklama

Výběr článků

Načítám