Hlavní obsah

Z Liberce poprvé vyjel letní vlak k Máchovu jezeru

Z Liberce vyjel v sobotu poprvé přímý vlak k Máchovu jezeru. Jezdit bude do konce prázdnin, ale jen o víkendech a svátcích. Využít ho mohou i cyklisté, počet míst pro kola je ale omezený na sedm, řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji. Jedna cesta přijde na 50 korun, jízdenky se prodávají přímo ve voze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Přímý vlak k Máchovu jezeru je uzpůsobený i pro přepravu kol.

Článek

S novým spojením je spokojena i starostka Doks Eva Burešová. „Určitě nám to může přivést nové turisty, kteří sem dorazí poměrně jednoduchou cestou,” tvrdí. Z Doks vlak v podvečer odjíždí v 16:56.

„Máchovo jezero a vůbec oblast Dokska je jednou z nejvíc navštěvovaných turistických oblastí, tak jsme přemýšleli, jak ji více zpřístupnit lidem z Liberce. Ten spěšný vlak ráno do Doks a navečer zpátky nám přijde jako ideální turistická varianta a trochu to navazuje i na úspěch turistického vlaku do Sklářské Poreby,” řekl liberecký hejtman Martin Půta, který v sobotu vlakem k Máchovu jezeru také vyrazil.

Letošní provoz je podle hejtmana zkušební, nevyloučil ale, že může být spojení v příštím roce i častější. „Záležet bude na zájmu cestujících,” dodal.

Atraktivní je i cesta

Kromě cíle cesty je zajímavá i sama trať, po níž vlak na Českolipsko jede. „Je to takový ještědský semerink, který prochází přes malebné údolí Noviny, jsou tam nádherné bučiny a významný viadukt přes údolí, takže se tam naskýtají krásné výhledy,” popsal trasu Blažek.

S kolem není podle něj nutné jet až do cílové stanice, dobrou volbou je vystoupit třeba v první stanici v Křižanech, odkud vede pohodlná cyklostezka k Hamerskému jezeru. Vlak staví také v Jablonném v Podještědí, Mimoni nebo Brništi. Do České Lípy ale nejede. „Jede po takzvané Žizníkovské spojce, kde obvykle osobní vlaky nejezdí,” vysvětlil Blažek.

Do České Lípy podle něj vlak nejede mimo jiné i proto, že se tam v letošním roce rekonstruuje železniční stanice. „Vlak by se v tuto chvíli do nádraží nevešel, protože některé koleje jsou vyloučeny,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám