Hlavní obsah

Co bude znamenat brexit pro cestovatele? Podraží exotika?

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie si odhlasovala vystoupení z Evropské unie. Během pátku se zatím ukazuje, že by změny v kurzu koruny vůči dolaru či britské libře nemusely být tak velké, jak se v případě brexitu očekávalo. Na závěry, nakolik podraží či zlevní některé destinace, je sice zatím ještě brzy, něco však již očekávat lze.

Foto: Profimedia.cz

Brexit hýbe s kurzy měn, cestovatelům to přitíží i uleví.

Článek

Jinak zasáhne vývoj situace zřejmě nezávislé cestovatele a ty, kteří cestují s cestovními kancelářemi. Ty mají totiž kapacity zakoupené dopředu, a tak by se jich změna kurzů neměla bezprostředně dotknout.

Dá se očekávat, že v následujících týdnech pořídíte libru ještě levněji
Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank

„Zdražování zájezdů zatím neočekáváme. Stále je ještě příliš brzo na komplexní hodnocení, záležet bude na dalším vývoji, až se situace na trzích uklidní. Dolar momentálně sice výrazně posiluje vůči libře, nikoliv ale vůči koruně, takže výrazné dopady na trh cestovního ruchu teď nepředpokládáme,“ uvedl pro Novinky v pátek dopoledne mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Japonsko podražilo nejvíce

Pokud však cestujete sólo a v nejbližší době, mohou na vás nepříjemná překvapení číhat. Ačkoli se během dopoledne vracely kurzy z poněkud drsných ranních hodnot do normálu, japonský jen byl kolem půl jedné o více než pět procent silnější proti koruně. To znamená, že už tak drahé Japonsko ze dne na den pro Čechy podražilo o bezmála šest procent. Britská libra naopak o nějakých pět procent zlevnila.

„Jedním z výsledků včerejšího hlasování je dnešní prudké oslabení britské libry. Pokud plánujete cestu do Británie, nebo dokonce ostrovní dovolenou, máte možnost pořídit libry nejlevněji za několik posledních týdnů. A dá se očekávat, že v následujících týdnech pořídíte libru ještě levněji. Pokud tedy lidé dovolenou v Británii kvůli drahé libře odkládali, nemusí již déle váhat. Levná libra Británii turisticky zatraktivní,” míní mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Z pohledu exotických zájezdů do Karibiku a Ameriky obecně rozhodne vývoj dolaru vůči koruně a euru. Mnoho zemí Střední Ameriky má totiž kurz velmi úzce navázaný na aktuální stav dolaru. První náznak zcela příjemný není. Dolar vůči koruně skokově zdražil o více než 60 haléřů a podle některých pesimistických předpovědí je možné, že bude zdražovat dále.

Čekat na ustálení budeme měsíce

Hranice 25 korun za dolar tak opět nemusí být nereálná a ani konečná. Experti však obvykle dodávají, že se musí počkat, až si situace takříkajíc „sedne”.

„Prvotní šok lidé vstřebali. Může se stát, že k většímu oslabení zasažených zemí nedojde. To nicméně mohou vyvolat další kroky. Oslabení bylo v roce 2008 menší než nyní. Musíte ale vnímat to, že se očekávalo oslabení libry až kolem 20 procent, ale to nenastalo. Je tu naděje, že by to oslabení nemuselo být tak velké. Teď budou hrát roli ve vývoji měny i nejrůznější politické důvody a prohlášení. Očekávám, že ustálení kurzů bude nyní otázkou měsíců, nikoliv dnů,” uvedl pro Novinky hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám