Hlavní obsah

Beatles kam se podíváš, v něčem se Liverpool nemění

– Liverpool
Novinky, Jakub Kynčl (Liverpool)

Beatles a fotbal. To jsou dvě hlavní lákadla pro turisty, kteří se rozhodnou vyrazit na prodloužený víkend do britského Liverpoolu. Město, které mělo ještě donedávna hodně průmyslovou tvář se otevřením mnoha galerií a muzeí značně transformovalo. A pokud mají Beatles ve vašem hudebním přehrávači stále své místo, budete tu jako Alenka v říši divů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Socha skupiny Beatles váží dvě tuny.

Článek

Míst, kam se můžete jít za historií Beatles podívat, najdete v Liverpoolu nepřeberně. Nejnovější upomínkou toho, že odsud toto populární uskupení pochází, naleznete nyní přímo na nábřeží v centru. Na místě zvaném Pier Head je k vidění sousoší celé kapely, které městu věnoval klub Cavern, ve kterém skupina pravidelně vystupovala. Socha vážící 1,2 tuny byla odhalena u příležitosti 50. výročí posledního koncertu Beatles ve městě loni v prosinci.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tváře brouků jsou zpracované velmi detailně.

Beatles živí město stále

A když už jsme zmínili klub Cavern - to je stále ještě funkční legenda a nesmírně populární hudební klub, kde se večer, během koncertů nejrůznějších známých i méně známých kapel, jednoduše nehnete. Samozřejmě si klub můžete projít i mimo večery, kdy máte čas a prostor prohlédnout si nejrůznější relikvie související s kapelou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nejznámější pódium kde Beatles vystupovali patří klubu The Cavern. Na snímku kopie pódia v muzeu The Beatles Story.

Není tajemství, že tzv. "Beatles ekonomika" vytváří více než 2300 pracovních míst, což je vskutku úctyhodné číslo. Zahrnuje také mimo jiné klub Cavern či hotel Hard Day’s Night, který nabízí 110 pokojů. Autobus Magical Mystery se při projížďce zaměřuje na místa spojená s Beatles a s dětstvím hlavních skladatelů skupiny Johna Lennona a Paula McCartneyho.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Sousoší Beatles se stalo jedním z nejfotografovanějších bodů Liverpoolu.

Zážitek pro velké fandy

Největším lákadlem společně s klubem Cavern je jednoznačně speciální muzeum zvané The Beatles Story. Zde dostanete na uši sluchátka a svým tempem si můžete projít do značné míry interaktivní muzeum plné předmětů a textů souvisejících s populární liverpoolskou čtyřkou. The Beatles Story je rozdělená do dvou míst - Albert Dock a Pier Head. Pokud si projdete jen první jmenovanou, o nic významného nepřijdete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Klíč k městu Memphis je jedním ze stovek předmětů, které jsou v muzeu The Beatles Story k vidění.

Sluší se říci, že The Beatles Story je pro opravdové fandy kapely, kteří znají nějaké ty texty a aspoň základní historii kapely. Pro ty bude hromada informací, která se jim dostane na místě, za 15 liber jistě opravdovým přínosem. A navíc, kde jinde byste si také mohli projít opravdovou žlutou ponorku z nezapomenutelného hitu Yellow Submarine.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V rámci muzea Beatles si můžete projít i legendární žlutou ponorkou.

Ceněný strop

Míst, kam se můžete v Liverpoolu v souvislosti s Beatles podívat, je nepřeberně. Jistě však stojí za zvážení zajít se podívat na ulici Penny Lane. Kam také jinam. Jako takový tajný tip, kde se můžete vyhnout davům, můžete brát Casbah Coffee Club, kde Beatles hráli ještě před klubem the Cavern.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Abbey Road - místo neodmyslitelně spojené s Beatles.

Matka původního bubeníka Peta Besta tehdy předělala sklep svého domu na klub. A „Brouci” výměnou za možnost vystupovat pomalovali strop. Ten je nyní aukční síní Sotheby's ceněn na více než milión liber. Pro opravdového fandu Beatles další místo, které nesmí minout. A takových je v Liverpoolu skutečně mnoho...

Jak do Liverpoolu

Do Liverpoolu se lze dostat přímým letem z Prahy s aerolinkami ČSA. Linka je provozována sezónně do 28.10.2016. Odlety z Prahy jsou v pondělí v 17:00 a pátek v 16:30, zpáteční spoje jsou z Liverpoolu vypravovány ve stejných dnech v 18:30 resp. 19:00.

Do Liverpoolu se lze dostat přímým letem z Prahy s aerolinkami ČSA. Linka je provozována sezónně do 28.10.2016. Odlety z Prahy jsou v pondělí v 17:00 a pátek v 16:30, zpáteční spoje jsou z Liverpoolu vypravovány ve stejných dnech v 18:30 resp. 19:00.

Let mezi oběma městy trvá 2:15 ve směru do Liverpoolu, v opačném pak necelé dvě hodiny. Jednosměrné letenky lze sehnat od 1949 Kč, zpáteční pak od 4219 Kč včetně poplatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám