Hlavní obsah

Po stopách švýcarského národního hrdiny, který možná nikdy neexistoval

Novinky, Michael Švarc (Altdorf)

O Vilému Tellovi se Švýcaři učí ve škole, je jejich národním hrdinou a zároveň určitým symbolem nezávislosti země. Při tom neexistuje důkaz, který by jeho existenci potvrzoval. V rekově údajném rodišti, Altdorfu, se můžete vydat po jeho stopách prostřednictvím detektivní hry s názvem CSI: Tell, která poodhalí jeho životní příběh a zároveň vás provede krásami městečka zasazeného v okouzlujícím alpském údolí.

Foto: Profimedia.cz

Památník Viléma Tella na náměstí v Altdorfu.

Článek

Stojíme nedaleko Tellova muzea ve vesničce Bürglen nad hlavním městem švýcarského kantonu Uri Altdorfem, a namačkaní nad mapou hledáme první stanoviště s úkolem. Je kousek od nás označeno barevným štítkem. Stejnobarevná kartička nám nejprve vypoví příběh, který se zde odehrál, a pak nám dá tip, jak místo činu vyšetřit.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kartička s tipem, jak vyšetřit místo zločinu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Hledání stop pomocí lupy je jeden z úkolů hry.

Zdá se to možná jako triviální úkol, ale než přijdeme na to, co přesně máme dělat a kde, vášnivě diskutujeme a přemýšlíme, co podniknout. Nakonec se shodneme na tom, že nápověda nám radí použít lupu. Začneme se tedy téměř plazit po kočičích hlavách a hledat. Nevíme, co přesně.

Lidé v projíždějícím autobusu si nás se zájmem prohlížejí a asi úplně nechápou, co děláme. CSI: Tell je totiž poměrně nová turistická atrakce, funguje teprve od května, a ani místní na ni nejsou ještě zcela navyklí. Není tudíž divu, že také někteří kolemjdoucí neskrývají zmatené pohledy.

Procházka po významných místech

Hra tak trochu spojuje geocaching s principem únikových místností, kdy se musí pomocí logického uvažování vyřešit hádanka. Účastníci si zahrají na detektivy vyšetřující místa zločinu (odtud zkratka CSI — crime scene investigation).

Dostanou mapu, na které jsou všechny body zachyceny, a také batoh plný nejrůznějších věcí, které jim mají s jednotlivými úkoly pomoct, například lupu, dalekohled, deštník či malou dřevěnou kuši, tedy zbraň, která je s Tellem úzce spjata. Pokud hádanku vyluští správně, zaznamenají to ve svém deníčku z místa činu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Rozcestník ukazuje, kudy se mohou hráči vydat.

Účelem hry je samozřejmě získat co možná největší počet bodů, ale vedle toho si také projít město Altdorf a přilehlé okolí. Vyšetřování totiž zavede turisty třeba do zmíněné vesničky Bürglen, ke kapucínskému klášteru nad altdorfskou vinicí, od které je nádherný pohled na město a údolí, nebo k několik kilometrů vzdálenému Sisikonu na březích Lucernského jezera.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled na Altdorf od vinice.

Místa činu jsou většinou strategicky umístěna u významných památek či budov, díky čemuž se turisté vždy dostanou na podstatná místa kolem Altdorfu, která by neměla jejich pozornosti uniknout. Jedná se o dobrý způsob, jak oživit standardní procházky s průvodcem. Cesta navíc příjemně utíká, zatímco míjíte krásné stavby a před vámi se otevírá údolí lemované horskými hřebeny.

Na trase čekají i různé úsměvné libůstky. Například na jednom stanovišti se musí účastníci postavit s deštníkem pod „sprchu“ a voda, která na něj dopadá začne vytvářet zvuk švýcarské národní hymny. Mechanismus funguje jen s deštníkem, když déšť dopadá na zem, je slyšet pouze voda.

Na jednom ze stanovišť hraje švýcarská hymnaVideo: Michael Švarc, Novinky

Vzhledem k občasné náročnosti úkolů zaujme hra spíše dospělé než děti. Herní čas celé trasy se odhaduje na zhruba šest hodin. Cena pro dospělého je 24 švýcarských franků (zhruba 600 korun) a pro děti do 16 let 16 franků (zhruba 400 korun). Hra je zatím dostupná pouze v němčině a angličtině.

Tell, bojovník za nezávislost

Legenda vypráví, že se Vilém Tell vzepřel habsburskému místodržícímu Albrechtu Gesslerovi, za což byl uvězněn. Aby si mohl vykoupit svobodu, byl donucen sestřelit jablko z hlavy svého syna kuší. „Tell byl velmi přímý — kdyby svého syna zabil, měl připraven druhý šíp pro Gesslera, což mu po osvobození sdělil. A byl uvězněn znovu,” vypráví Nadine Hauserová z altdorfského turismu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pomník Viléma Tella v Bürglenu

Švýcarský hrdina měl být převezen na Gesslerův hrad, ale při cestě po jezeru se strhla silná bouře a posádka nebyla schopna zvládnout loď. Požádali o pomoc Tella, který ji dovedl na břehy Sisikonu (kde dnes stojí jeho kaple) a utekl, aby vykonal pomstu na Gesslerovi.

„I když nevíme, jestli Tell vůbec existoval, učí se o něm už malé děti ve škole. Jelikož se tehdy vzepřel habsburské nadvládě, je pro nás takovým symbolem nezávislosti země, který se promítá i do současnosti,” tvrdí Hauserová.

Anketa

Zahráli byste si CSI: Tell při návštěvě Altdorfu?
Ano
63,4 %
Ne
36,6 %
Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Jak se hraje CSI: Tell?

Pravidla hry vypadají na první pohled složitě, ale po úvodním úkolu už se nad nimi nikdo ze zúčastněných nepozastaví.

Princip je jednoduchý: skupina dostane mapu, na které jsou zachycena místa činu. Každé je následně označeno barevnou plaketou s logem hry a ke každému je přiřazena stejnobarevná kartička, která vypoví nejprve příběh místa a poté dá tip na řešení úkolu. Balíček s kartičkami dostanou účastníci při startu hry v turistickém centru v Altdorfu.

Další položkou je batoh s věcmi, které se musí při plnění úkolů použít — lupa, deštník, magnet, zrcátko, průsvitný papír a uhel, kuš a další. 

Závěrem dostanou účastníci deník z místa činu. Zde je opět zapsáno každé stanoviště, jeho jméno i příslušná barva. U každého místa činu jsou nakresleny tři stírací symboly. Cílem je zjistit, nebo chcete-li vyšetřit, který symbol se k danému místu vztahuje a následně ho setřít. Pokud je úkol vyřešen správně, pod symbolem se objeví čapka Sherlocka Holmese. 

To je vlastně vše. Počet získaných bodů pak jen určuje, jak moc dobrý detektiv jste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám