Hlavní obsah

Na cestě k moři čekají řidiče vyšší pokuty

Na cestě k moři letos řidiče čekají vyšší pokuty. Šoféři na cestě do středomoří tak musí dát pozor například na důsledně kontrolované dodržování bezpečné vzdálenosti mezi auty v Německu, nebo na používání směrových světel v Rakousku. Ve Slovinsku zase vzrostly pokuty za nevylepení dálniční známky až na 800 eur (21 600 korun). V předchozím roce za stejný přestupek policie ukládala pokuty do 300 eur. Řekl to projektový manažer silničního provozu Autoklubu ČR Robert Vacek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při zaplacení pokuty za jízdu po slovinské dálnici bez známky do osmi dnů se výše pokuty snižuje na polovinu. Podobné je to při zaplacení pokuty na místě. To je ale jediná možnost snížení postihu, upozornil Vacek s tím, že na pokusy o usmlouvání nižší pokuty nahlíží policie ve Slovinsku jako na pokus o korupci.

V Rakousku by řidiči kromě směrových světel, za jejichž nepoužití nově hrozí pokuta až 2000 eur, neměli zapomínat na reflexní vesty. Ty je nutné mít přímo ve vozidle, a nikoliv v kufru vozidla. Platí navíc povinnost míst reflexní vestu pro všechny pasažéry. Povinnost mít reflexní vestu pro všechny spolucestující platí rovněž v Itálii, Chorvatsku a Slovinsku.

Dodržování bezpečné vzdálenosti v Německu má přesná pravidla. Při rychlosti nad sto kilometrů musí být vzdálenost mezi za sebou jedoucími vozidly 25 metrů. Při nedodržení vzdálenosti hrozí pokuta 75 eur, při přiblížení na pět metrů může pokuta vzrůst na 320 eur a přibýt zákaz řízení na tři měsíce.

Středomořské země v dojezdové vzdálenosti autem představují stále nejvyhledávanější dovolenkovou destinaci pro většinu Čechů. Chorvatsko loni navštívilo 721 tisíc českých turistů, zhruba půl miliónu směřovalo do Itálie, přes 280 tisíc do Rakouska a o sto tisíc méně do Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám