Hlavní obsah

Ceny jihočeských kempů letos mírně stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé kempů a tábořišť na jihu Čech se chystají na hlavní turistickou sezónu. V Jihočeském kraji jich je nejvíc z celé republiky. Ze 48 350 míst pro stany a karavany v zemi připadá na Jihočeský kraj zhruba čtvrtina. Ceny za služby mírně stouply, například kolem Vltavy o deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Zvyšuje se zájem o chatky. Ilustrační foto

Článek

Zájemci mohou vybírat z luxusních kempů až po tábořiště a nocležiště. Kempy jsou většinou dobře vybavené, zásadních novinek se letos turisté nedočkají.

Sezónu v Campu Lipno Modřín na březích lipenské vodní nádrže s kapacitou 370 míst zahájili minulý týden. Mezi prvními hosty jsou podle ředitele společnosti Lipno Servis Petra Duška rybáři a rodiny s dětmi v karavanech. Kemp opět rozšířil zážitkové bydlení v jurtách a týpí, zájemci si mohou pronajmout pět vybavených stanů s pěti lůžky s výhledem na jezero.

„Rozšířili jsme nabídku animačních programů pro ubytované děti. Nabízíme je ráno i v odpoledních hodinách,” uvedl Dušek. Ceny za ubytování se mírně zvedly, většinou o pět korun. Za noc ve stanu zaplatí dospělý v hlavní sezóně 90 namísto loňských 85 korun. Loni cena stoupla o stejnou částku.

Záchod za příplatek

V největším lipenském kempu ve Frymburku, který má kapacitu 700 míst, letos slaví 25 let provozu. Po celý rok tu pořádají koncerty a další program. Cena za ubytování podle provozovatelky Terezy Wilsingové zůstává stejná jako loni. Dva lidé zaplatí za jednu noc za karavan s elektřinou 784 korun.

„K tomu mohou mít za příplatek svůj vlastní mobilní záchod a sprchu,” uvedla Wilsingová. Návštěvníci se mohou především těšit na novou vodní atrakci s názvem Velká ledová hora.

Ve čtyřech vodáckých kempech na Vltavě, které provozuje společnost Ingetour, se ceny zvedly zhruba o deset procent. Například v oblíbeném kempu U Fíka se zdražovalo ze 70 na 80 korun. Kapacita těchto kempů je zhruba 3000 míst, z toho v chatách a ubytovně 250.

Za klidem Šumavy

„V posledních letech se opět zvyšuje zájem lidí o chatky a stany s podsadou. Lidi přestává bavit stavět a bourat stany,” uvedl majitel půjčovny lodí Ingetour Pavel Kolouch z Vyššího Brodu. Společnost Ingetour je s devíti loděnicemi největším provozovatelem vodáckých služeb v kraji. Za posledních deset let podle něj vzniklo u Vltavy od Vyššího Brodu do Českých Budějovic pět vodáckých kempů a kapacita se zvýšila o polovinu.

Ve 14 kempech vzrostl především počet lůžek v ubytovnách a chatkách. Turisté mohou do jižních Čech přijet i za klidem šumavské přírody. Pokud se vydají po páteřní, červeně značené turistické stezce národním parkem, přespat mohou v některém z nouzových nocovišť od Nové Pece po Železnou Rudu.

Mohou se vydat i do tábořiště Soumarský Most a sjet horní tok Teplé Vltavy. Podle údajů z Českého statistického úřadu se letos v Jihočeském kraji v prvním čtvrtletí ubytovalo 185 141 turistů, což je meziročně o 8,9 procenta více. Region navštívilo více turistů z Česka i ze zahraničí. Vyšší je i počet nocí, kteří návštěvníci na jihu Čech strávili.

Reklama

Výběr článků

Načítám