Hlavní obsah

Počet turistů v Turecku od začátku roku klesá

Počet zahraničních návštěvníků Turecka se v dubnu v meziročním srovnání propadl o takřka 30 procent na 1,75 miliónu. Oznámilo to v pátek podle agentury AP turecké ministerstvo pro turistický ruch. Už v předešlém měsíci byl počet turistů v zemi nižší o 13 procent a jejich úbytek je patrný od počátku roku.

Foto: Profimedia.cz

Turecká provincie Antalya

Článek

Turisté mají obavy z bezpečnostní situace v zemi, kde přibývá útoků ze strany islamistů a Kurdů. Na cestovní ruch v zemi navíc silně dolehla roztržka Ankary s Moskvou po listopadovém sestřelení ruského vojenského letadla nad hranicí Turecka se Sýrií.

Rusů přijely loni do Turecka zhruba tři milióny a letos tuto zemi ruské cestovní kanceláře zcela vyklidily. Turistický ruch je přitom jedním z hlavních zdrojů příjmů pro tureckou ekonomiku.

Například česká cestovní kancelář Čedok minulý měsíc uvedla, že prodej jejích zájezdů do Turecka je letos nižší o 70 procent. Cena dovolených do Turecka u českých cestovních kanceláří výrazně klesla, v případě některých hotelů až o třetinu, uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Trochu jinak situaci vidí CK Fischer. „V posledních dnech se nám Turecko začalo opět prodávat. Důvodem můžou být zřejmě mimo jiné i poměrně nízké ceny v porovnání s loňským rokem. Pokud vím, tak podobný trend zaznamenávají i velké německé cestovní kanceláře,” informoval Novinky mluvčí cestovní kanceláře Jan Bezděk.

Turecko bylo v poslední době terčem několika útoků, které mají na svědomí buď odbojní separatističtí Kurdové, či radikálové hlásící se k organizaci Islámský stát (IS). Vláda pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vede proti oběma skupinám ozbrojený boj od loňského léta, kdy se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám