Hlavní obsah

Nejdelší katedrála světa v sobě ukrývá obchod, kavárnu i obří výtah

Novinky, Jakub Kynčl (Liverpool)

Nejsem typ člověka, který by běhal po kostelech a náboženských stavbách kamkoliv přijede. Obvykle nahlédnu jen do toho největšího či nejmalebnějšího kostela ve městě a mám splněno. Rozlehlost katedrál mě však fascinuje vždy. V případě katedrálního kostela Ježíše Krista v Liverpoolu je toho však daleko více. Kde jinde si můžete dát kávu v kostele a pak vyjet skoro až na vrchol moderním výtahem?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Liverpoolská katedrála za slunného dne. I takové v Liverpoolu bývají.

Článek

Katedrála nemusí být zrovna ze 13. století, aby dokázala uchvátit anebo jen zaujmout, a Liverpool nemá mnoho bodů, ze kterých by bylo možné pohlédnout na panorama města. Liverpool je sice obecně považován za hodně průmyslové město, ale mnohé moderní budovy do značné míry změnily jeho vzhled.

Stavět začali v roce 1904

Panorama města je díky moderním galeriím, nákupním komplexům a kancelářským budovám o hodně jiné než před nějakými 15 lety. A podle mnohých je slovo „díky” docela na místě, protože Liverpool nebýval zrovna fotogenickým městem. Když ovšem přistoupíte ke známější ze dvou londýnských katedrál, nenapadlo by vás, že jste v průmyslovém městě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V katedrále můžete za drobný poplatek fotit i se stativem. Jakmile ale začne bohoslužba, máte s focením utrum.

Katedrálu začali stavět sice až na začátku 20. století. Základní kámen byl položen v roce 1904. Ač jsme z Evropy zvyklí na starší budovy, v tomto případě pro její výjimečnost hovoří jiné faktory. Třeba a zejména velikost. Liverpoolská katedrála je totiž na celkovou délku, včetně kaple, největší katedrálou na světě. A i co se týče celkové plochy, tak jde o pátou největší katedrálu světa.

Na větrné hůrce

Výjimečná je i věž katedrály. Ta se ční do výše 101 metrů. Jaké je vaše překvapení, když zjistíte, že aby se vám dostalo výhledu ze samotného vršku katedrály, nemusíte podstoupit nekonečný schodový maraton. Výtah vás doveze téměř až nahoru a na vás tak již čeká jen několik desítek schodů. Pak už se ocitnete na větrné hůrce s výjimečným výhledem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled z katedrály směrem na centrum je působivý. Asi jen těžko byste hledali místo s lepším výhledem na město.

Když se nabažíte výhledu, můžete nahlédnout do nitra katedrály. Zvony katedrály, umístěné ve výšce 66 metrů nad zemí si bohužel vyfotit jen tak nejde. A je to škoda, protože jde o největší zvony na světě vůbec. Ve zvonici jich je celkem 13. Největší z nich, Velký Jiří, váží úctyhodných 14 tun.

Káva uvnitř katedrály

Samá prvenství, že? Ať chcete, nebo ne, hlavou vám nutně musí problesknout myšlenka, kde na to všechno zdejší anglikánská církev asi bere peníze. Je podnikavá. Výjezd výtahem na věž katedrály? Zpoplatněn. Focení uvnitř katedrály? Zpoplatněno. Obchod uvnitř katedrály? Nechybí. Je libo kávička s výhledem na nasvětlené mozaiky? Ale samozřejmě, kávu servírujeme přímo uvnitř katedrály...

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Menší obchod v katedrále možná ještě mnohé z nás nezarazí. Kavárna o patro výše ale opravdu působí tak trochu podivně...

A proč vlastně ne? Katedrála je moderní, moderní je tedy i přístup k jejímu finančnímu zajištění. A když už vyjdete z katedrály ven a říkáte si, že už vás nemůže překvapit asi vůbec nic, váš pohled skončí na speciálním pamětním chodníčku, který tvoří vzpomínkové cihly. Krásný nápad, jdu se tedy podívat, kdo významný si zde zasloužil místo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Člověk může najít na chodníku působivé dlaždice.

Když si tak vzpomínkové cihly pročítám, tak mi dochází, že mi ta jména zhola nic neříkají, a to je britská historie mým koníčkem. Po dalších několika vteřinách mi dochází, jak naivní jsem byl. To nejsou čestné cihly pro významné obyvatele města. Jejich prostřednictvím totiž lidé nejen vzpomínají na své blízké zesnulé, ale mimo jiné také zvěčňují svou lásku u katedrály či si dělají sami sobě reklamu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dlaždice si mohou lidé objednat v katedrále. Na výběr mají ze tří barev vyrytého textu. Cena se neliší.

Než se stačím zamyslet, přijde ke mně usměvavá paní, která s úsměvem sledovala můj zájem o dlaždice a dává mi do ruky letáček. „Pokud byste zde chtěl mít také svou vzpomínkovou cihlu, vyjde to teď jen na 120 liber a můžete si vybrat z bílé, černé či zlaté,” říká. Podnikavého ducha má zdejší anglikánská církev...

Jak do Liverpoolu

Do Liverpoolu se lze dostat přímým letem z Prahy s aerolinkami ČSA. Linka je provozována sezónně do 28.10.2016. Odlety z Prahy jsou v pondělí v 17:00 a pátek v 16:30, zpáteční spoje jsou z Liverpoolu vypravovány ve stejných dnech v 18:30 resp. 19:00.

Do Liverpoolu se lze dostat přímým letem z Prahy s aerolinkami ČSA. Linka je provozována sezónně do 28.10.2016. Odlety z Prahy jsou v pondělí v 17:00 a pátek v 16:30, zpáteční spoje jsou z Liverpoolu vypravovány ve stejných dnech v 18:30 resp. 19:00.

Let mezi oběma městy trvá 2:15 ve směru do Liverpoolu, v opačném pak necelé dvě hodiny. Jednosměrné letenky lze sehnat od 1949 Kč, zpáteční pak od 4219 Kč včetně poplatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám