Hlavní obsah

Slavná vězení, do kterých už nechodí zločinci, ale turisté

Novinky, mšv

V minulosti měly pověst míst, ze kterých nikdo neuteče - minimálně ne živý. Dnes slouží následujících pět věznic turistickým účelům a snad i jako tichá připomínka temné a mnohdy brutální minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Alcatraz, San Francisco, Spojené státy americké

Pravděpodobně se jedná o vůbec nejslavnější věznici na světě. Částečně za to může Alcatraz ležící na stejnojmenném ostrově poděkovat popkultuře — třeba slavnému filmu s Clintem Eastwoodem.

Pravdou je, že uniknout z vězení bylo prakticky nemožné, ale pokusila se o to celá řada trestanců. Kdo překonal zdi a dostal se až k moři, musel ještě překonat dvoukilometrovou vzdálenost od pobřeží a studenou vodu.

Foto: Profimedia.cz

Alcatraz

Věznice na Alcatrazu fungovala necelých 30 let, v roce 1964 byla uzavřena a později se stala velmi vyhledávanou turistickou atrakcí. Nachází se zde ještě pozůstatky staré vojenské pevnosti nebo nejstarší maják na západním pobřeží USA.

Tower, Londýn, Velká Británie

Tower, celým jménem Palác a pevnost Jejího veličenstva, je tvrz v srdci Londýna, která sloužila jako zbrojnice, popraviště, úschovna korunovačních klenotů, ale také vězení pro vyšší vrstvu.

Za celou existenci zde byli drženi například královna Alžběta I., král Jindřich VI. Anglický nebo nacistický pohlavár Rudolf Hess, který byl posledním vězněm v historii Toweru.

Foto: Profimedia.cz

Tower of london

Dnes je Tower jednou z povinných zastávek každého turisty, který do Londýna zavítá. Ačkoliv už se nepoužívá jako sídlo královské rodiny, je i nadále střežen gardou Buckinghamského paláce.

Robben Island, Kapské město, Jihoafrická republika

Jedno z dalších slavných vězeňských zařízení je obdobně jako Alcatraz na ostrově. Bylo určené pro politické vězně. Známé je především kvůli tomu, že zde byl držen Nelson Mandela, a to mezi léty 1962 - 1990.

Foto: Profimedia.cz

Ve vězení na ostrově Robben byl držen Nelson Mandela.

Úplně poslední vězni opustili ostrov v roce 1996 a v tu chvíli se z něj stalo muzeum a národní památník Jihoafrické republiky. V současnosti se na místo pořádají výlety lodí s možností prohlédnout si celý areál nebo si i promluvit s bývalými vězni.

Hrad Elmina, Elmina, Ghana

Hrad Elmina ve stejnojmenném městě v Ghaně zbudovali v roce 1482 Portugalci. V 17. století se stala pevnost přestupní stanicí pro otroky, kteří byli posíláni do Nového světa, hlavně na území dnešní Brazílie. Věznice fungovala zhruba 300 let a prošlo přes ni přes 30 000 otroků.

Foto: Profimedia.cz

Elmina castle

V roce 1990 se ghanská vláda zasadila o rekonstrukci hradu, který je v současnosti na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Tuol Sleng, Phnompenh, Kambodža

Škola, vězení zvané S-21, nyní muzeum genocidy — taková je historie pravděpodobně jednoho z nejkrvavějších vězeňských zařízení v historii. Komunistická organizace Rudí Khmerové do něj svážela především politické vězně, které zde mučila, dokud se nedoznali ke spolupráci se CIA či KGB. Poté byli popraveni.

Foto: Profimedia.cz

Tuol Sleng

Ačkoliv byli Rudí Khmerové v Kambodži u moci pouhé čtyři roky, jejich teror si vyžádal 1,7 miliónu obětí, některé záznamy mluví až o třech miliónech. V Tuol Slengu bylo drženo zhruba 16 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám