Hlavní obsah

Na Zélandu plánují zavést speciální značení aut pro turisty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland, to jsou zasněžené hory, rozlehlé pláně, modrá jezera. A právě dechberoucí krajina je podle tamních obyvatel příčinou, proč se řidiči z cizích zemí často nechávají při jízdě rozptýlit a nesledují cestu, což vede k množství dopravních nehod. Místní však přišli na řešení: speciální značení aut jen pro turisty.

Foto: Profimedia.cz

Typická novozélandská krajina. Ilustrační foto

Článek

Všichni cizinci, kteří si v budoucnu budou chtít pronajmout na Zélandu auto, na něj nejspíš budou muset umístit značku s písmenem „T“ jako turista, aby místní počítali s tím, že za volantem sedí naprosto příšerný a nekoncentrovaný řidič.

„Návštěvníci u nás dostanou výsadu jezdit navzdory tomu, že neznají naše pravidla a regulace, proto je počet dopravních nehod tak vysoký. Turisté by nejdřív měli projít řidičským testem, protože náš členitý a nelítostný terén nezvládají,“ tvrdí zakladatel iniciativy značení aut.

Úspěšné složení zkoušky by cizince sice oprávnilo k řízení na Zélandu, i tak by ale značku s písmenem „T“ museli na auto umístit.

Jezdí se vlevo

Podle nejnovějších dat Dopravní agentury Nového Zélandu způsobují turisté na silnicích až šest procent dopravních nehod, které končí smrtí. A to i přesto, že cizinci tvoří pouze jedno procento řidičů v celé zemi.

Horší situace je na turisticky populárnějším Jižním ostrově, kde návštěvníci zaviní i více než čtvrtinu všech dopravních nehod. A kdo by si myslel, že za nimi stojí turisté ze zemí, kde se jezdí klasicky vpravo, je na omylu. Přední příčky obsazují Australané a Britové, ačkoli se v jejich domovině stejně jako na Zélandu jezdí vlevo.

Zabavování klíčů

Minulý rok obsadila titulky světových médií skupina „uvědomělých“ obyvatel Jižního ostrova, která začala turistům zabavovat klíče, aby jim z bezpečnostních důvodů zabránila sednout za volant. Její jednání odsoudil novozélandský premiér John Key jako nerozumné.

Na druhou stranu, pravidla na Novém Zélandu jsou známá tím, že bývají občas dost ošemetná. Až do nedávna platilo, že auto, které chce na křižovatce odbočit doleva, musí dát nejprve přednost řidiči, který odbočuje vpravo na stejnou silnici. Obskurní pravidlo stálo za více než 2000 nehodami.

Teprve v roce 2012 se vláda dohodla na jeho změně a dala přednost řidičům odbočujícím vlevo.

Reklama

Výběr článků

Načítám