Hlavní obsah

Bulvár Champs-Elysées se na den stal pěší zónou

Téměř letní slunečné počasí vylákalo tisíce Pařížanů a turistů k procházce po bulváru Champs-Elysées, který se v neděli proměnil v pěší zónu. Pařížská radnice chce nově zavedenou tradici po této premiéře opakovat každý měsíc ve snaze pročistit městský vzduch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová tradice - Champs-Elysées se jednou za měsíc promění v pěší zónuVideo: AP

 
Článek

„Je to příležitost pro Pařížany a turisty, aby znovu ovládli nejkrásnější bulvár na světě,” prohlásila starostka francouzské metropole Anne Hidalgová, která podle deníku Le Parisien krátce před polednem Champs-Elysées slavnostně uzavřela pro motorovou dopravu.

Od 12 do 20 hodin mohli na tuto širokou třídu vedoucí k Vítěznému oblouku pouze pěší, cyklisté či lidé s dalšími vozítky poháněnými vlastní silou. Úsek, do něhož mají motorová vozidla zákaz vjezdu, činí 1,6 kilometru.

Zatímco pro turisty je procházka po bulváru takřka povinnou součástí návštěvy francouzské metropole, podle médií tam v neděli vyrazilo na procházku nezvyklé množství místních, kteří většinou tuto hlučnou třídu plnou aut nepovažují za příliš atraktivní. Novinku si proto pochvalovali i místní obchodníci, kteří podle pařížského deníku zaznamenali daleko více zvláště mladých lidí ve svých obchodech.

Omezí se zplodiny

Od června bude známý bulvár pěší zónou každou první neděli v měsíci. Pařížské ulice se dlouhodobě potýkají s náporem aut a situace v okolí Champs-Elysées patří k nejhorším, když ve všedních dnech naplní automobily několik pruhů v obou směrech široký bulvár a přilehlá náměstí, která jsou velkými kruhovými objezdy.

Pařížská radnice se již delší dobu pokouší znečištění výfukovými zplodinami omezovat. Do ulic například nechala instalovat stojany s bicykly k pronájmu a rozšiřuje cyklistické trasy. Rovněž se snaží obyvatele motivovat, aby kromě kol používali například elektromobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám