Hlavní obsah

První česká polární expedice oslavuje výročí pokoření severního pólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 20 lety, 25. dubna 1996, dosáhla první česká polární expedice severního pólu. Ve výpravě byl známý český cestovatel Miroslav Jakeš a další dva čeští polárníci Oldřich Bubák a Vilém Rudolf. Šéfem výpravy byla ruská legenda Arktidy Michail Malachov. Jako první Čech došel na lyžích na severní točnu poprvé 10. května 1993 polárník, cestovatel a dobrodruh Miroslav Jakeš.

Foto: Profimedia.cz

Polárník, cestovatel a dobrodruh Miroslav Jakeš

Článek

Na nejsevernějším bodu zeměkoule stanul Miroslav Jakeš v roce 1993 po zhruba stokilometrovém pochodu jako člen mezinárodní expedice North Pole Light, kterou vedli ruský polárník Michail Malachov a Kanaďan Richard Weber. Expedice se vydala do Arktidy z ostrova Severní země, odkud odletěla speciálem směrem k severnímu pólu. Letecká trasa skončila na 89. stupni severní šířky. Odtud postupovali polárníci již pěšky.

V roce 1986 Jakeš jako první Čech vystoupil v zimě sólově na nejvyšší horu Jižní Ameriky — Aconcaguu. Při sestupu málem zahynul, omrznul a přišel o prsty na nohou. Legendární a světově unikátní byl v roce 1996 také jeho utajený přechod Grónska bez jakéhokoliv spojení.

Jako první dobyl severní pól pravděpodobně Robert Edwin Peary v dubnu 1909. Toto magické místo se poté stalo cílem mnoha výprav a dobrodruhů a pomyslný bod uprostřed ledových plání Severního ledového oceánu (90 stupňů severní šířky) neodolal ani mnoha polárníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám