Hlavní obsah

Do Vysokých Tater loni zamířil rekordní počet turistů

Do Vysokých Tater, které jsou vyhledávaným cílem také mezi českými turisty, loni zavítalo nejvíce návštěvníků od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993. Na zvýšení počtu hostů v nejvyšším slovenském pohoří se v posledních letech podíleli zejména domácí turisté, mírně stoupl i počet návštěvníků ze zahraničí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vysoké Tatry z Lomnického štítu

Článek

Ve Vysokých Tatrách se v minulém roce ubytovalo více než 434 000 lidí, z toho dvě třetiny Slováků. Ze zahraničních turistů přijelo nejvíce hostů z Česka, Polska, Německa a Maďarska. Tatry se řadí k nejvíce navštěvovaným regionům země.

Právě Slovensko se loni stalo nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů, do země pod Tatrami podle Českého statistického úřadu vyjelo 837 000 Čechů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Štrbské pleso je oblíbenou destinací nejen Slováků

Dosud nejúspěšnějším rokem pro cestovní ruch ve Vysokých Tatrách byl předkrizový rok 2008, po kterém návštěvnost regionu i celého Slovenska klesla. V posledních letech ale došlo k obratu, a to hlavně díky vyššímu zájmu Slováků o trávení dovolené ve vlasti. Zatímco počet domácích návštěvníků v Tatrách stoupl mezi lety 2008 až 2015 o více než dvě pětiny, u hostů z ciziny došlo k nárůstu jen o zhruba tři procenta.

Podíl domácích hostů v Tatrách i v dalších turistických regionech země by mohl ještě zvýšit státní program dotací školám na pořádání lyžařských kurzů a škol v přírodě, který rozběhla předchozí levicová vláda.

Další zvýšení návštěvnosti zaznamenaly Vysoké Tatry i v úvodu letošního roku. Více hostů v uplynulé zimní turistické sezóně ohlásila například společnost Tatry mountain resorts, která provozuje největší skiareály na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám